Как историята на една голяма любов се преражда в красота и в изкуство  - БНР
02 окт 2019

Как историята на една голяма любов се преражда в красота и в изкуство - БНР

На 11 и 13 октомври на сцената на Софийската опера са премиерите на „Зографът Захарий“ по музика на Марин Големинов и либрето на Павел Станев. За особеностите на спектакъла и идеята на самата постановка в студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР говори режисьорката на спектакъла Зорница София. „Историята на голямата любов на двама души, които се разминават в житейския си път“, но драмата „кулминира в красота и в изкуство“, определи тя фабулата на операта. 

По замисъла на Павел Станев, реализиран в повестта му „Легенда за греховната любов на Зографа Захарий“, излязла през 1957 г., голямата любов на Захарий Зограф към Християния променя духовния строй на твореца, превръщайки го в основоположник на светската живопис в България. 

Пристъпвайки за първи път към режисиране на опера, Зорница София се опитва да акцентира върху взаимодействието и активното партниране между изпълнителите. Оригиналното либрето, музиката на големия ни композитор и находчивият режисьорски подход дават основания да очакваме една великолепна постановка.

http://bnr.bg/post/101173093/kak-istoriata-na-edna-golama-lubov-se-prerajda-v-krasota-i-izkustvo