Софийската опера и балет откри сезона с концерт - почит за големия бас - Петър Галев, В. ЖИВОТЪТ ДНЕС
20 сеп 2019

Софийската опера и балет откри сезона с концерт - почит за големия бас - Петър Галев, В. ЖИВОТЪТ ДНЕС

Имало е времена в България, когато водачите на нацията са поставяли културния напредък преди икономическия, защото са съзнавали, че духовното развитие е стабилната и единствено възможната основа за всестранен възход. В навечерието на Деня на независимостта 22 септември директорът на Националната опера акад. Пламен Карталов откри новия сезон на театъра с думи от манифеста на Фердинанд І, в които се говори за равноправие с цивилизованите народи, копнеж за култура и просперитет. И ако през изминалите от Независимостта на България повече от 100 години страната ни се съизмерва със световните културни колоси, това се случва главно благодарение на българските оперни артисти, предизвикали възторг по водещите сцени.

А с днешна дата единствената сфера, която е на световно равнище у нас, това са операта и балетът, съхранени като традиции и постоянно развивани и доказвани в Националния оперен театър.

Затова напълно логично Софийската опера и балет откри новия сезон с прекрасно замислен и осъществен концерт, посветен на 90 годишнината от рождението на Николай Гяуров. На сцената излязоха български и чуждестранни артисти, които са имали шанса да работят с великия български бас, както и певци от най-младото поколение, доказващи и днес високата стойност на певческата ни школа.

Концертът умело съчета изпълнения на живо и документални записи от творчеството на Гяуров, както и спомени за неговата личност. Програмата беше подбрана в съответствие с произведенията, в които колосалният български бас изгражда световната си слава. „Трудно е да пееш дори след запис на Гяуров“, каза Орлин Анастасов, но участниците в концерта напълно оправдаха очакването за отлично изпълнение на арии, дуети и ансамбли от опери на Верди, Пучни, Моцарт, Мусоргски, Масне.

Бурни аплодисменти изпратиха от сцената американското мецосопрано Долора Заджик, италианските изпълнители Даниела Мадзукато и Макс Рене Козоти; Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Светозар Рангелов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Костадин Андреев, Атанас Младенов, Цветелина Василева, Радостина Николаева, Александрина Стоянова – Андреева, Цвета Сарамбелиева, Диана Василева, Ангел Христов, Давиде Риу от Школата на Райна Кабаиванска. Самата тя аплодира колегите си и получи овации от залата. А споменът й за Гяуров беше човешки и емоционален.    

Диригентът на вечерта Елио Бонкомпани, ученик на легендарния Тулио Серафин и музикант със световна кариера, демонстрира интелигентно присъствие на пулта и накрая разчувства залата с високата си оценка за оркестъра на Софийската опера и балет, българската музикална традиция и за културното наследство на София.

Водещ на концерта беше музикалният критик от Италия Андреа Мерли - със специален интерес от години към българската певческа традиция и към Софийската опера.

Почитта и споменът за Николай Гяуров се превърнаха в нещо живо на сцената на първата ни опера. Тръгнахме си доволни и спокойни, че традицията е жива, а наследниците са достойни.

http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/kultura/dostoyno-za-nikolay-gyaurov