Софийската опера ще връчи "Златен плакет" за цялостен принос на италианския баритон Ренато Брузон и на сопраното Долора Заджик -  /Даниел Стоянов, БТА/
15 сеп 2019

Софийската опера ще връчи "Златен плакет" за цялостен принос на италианския баритон Ренато Брузон и на сопраното Долора Заджик - /Даниел Стоянов, БТА/

 /Даниел Стоянов, БТА/

Софийската опера дава "Златен плакет" за цялостен принос на легендарния италиански баритон Ренато Брузон, съобщиха от операта.

Наградата ще бъде връчена за първи път тази година на церемония, част от тържествения концерт за откриването на юбилейния 130-и сезон на националния културен институт. Както БТА съобщи, събитието е на 20 септември и посветено на 90-годишнината от рождението на Николай Гяуров.

Ренато Брузон е сред най-големите оперни гласове в света и е определян като един от най-значимите баритони на Вердиев репертоар. Той пристига у нас по покана на директора на Софийската опера и балет - Пламен Карталов. Двамата работят заедно през далечната 2005 г., когато българският оперен режисьор поставя "Набуко" на фестивала в Одерцо (Opera Festival in Piazza Grande - Festival di Oderzo).

Лауреат на "Златен плакет" ще бъде и сопраното Долора Заджик (Метрополитън опера). Тя е сред участниците в концерта на 20 септември, заедно с три поколения артисти, работили с Гяуров през годините.

      

/ММ/