ВЪВ ВИСИНИТЕ НА УДОВОЛСТВИЕТО С МАРИЯ ГУЛЕГИНА В „БАЛ С МАСКИ“
24 май 2019

ВЪВ ВИСИНИТЕ НА УДОВОЛСТВИЕТО С МАРИЯ ГУЛЕГИНА В „БАЛ С МАСКИ“

Завръщането на оперната легенда Мария Гулегина на сцената на Софийската опера и балет на 29 май в „Бал с маски“ от Джузепе Верди след незабравимото изживяване с нейната Кундри в „Парсифал“ на Рихард Вагнер означава нещо повече само от едно гостуване. Означава признание и желание да бъде на тази сцена с ансамбъла на нашия театър.

За Гулегина Вагнер не е само музика, а философия.

„Да създаваш тази музика е като да рисуваш икона, първо трябва да се пречистиш.“ Припомням тази философия и мисли на певицата,  която с глас и изключителна духовност дава нов живот на всяка от своите вердиеви героини на най-големите сцени, което предизвиква критиката да е нарече „Кралицата на Верди“.

Животът на нейната  Амелия от операта „Бал с маски“ започва в 1987 година на сцената на Миланската скала с Лучано Павароти и продължава на всички световни сцени. Героиня, която всеки път в различните постановки придобива нови багри, нови щрихи в образа.

„Бал с маски“ е една истинска шекспирова драма на силни страсти с психологически конфликти и дълбочина на душевните състояния на героите. Спектакъл, с изключително силно внушение, която вълнува не само с изпълнителското майсторство, но с провокацията на размисли за нашето време. 

Ако искате да се извисите във висините на удоволствието с Амелия на Мария Гулегина в тази история, толкова актуална и днес, бъдете със Софийската опера и балет на 29 май, когато „кралицата на Верди“, Мария Гулегина ще бъде главна героиня в това духовно извисяване.

Д-р Магдалена Манолова