Изказване на акад. проф. Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет, на 6-та годишна среща на Националния борд по туризъм, 23 април 2019 г. хотел "Хилтън", София
23 апр 2019

Изказване на акад. проф. Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет, на 6-та годишна среща на Националния борд по туризъм, 23 април 2019 г. хотел "Хилтън", София

Акад. проф. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, присъства на 6-ата годишна среща на Националния борд по туризъм, която бе организирана със съдействието на Министерство на туризма и Столична община, а темата й бе „2019 – година на вътрешния туризъм, инвестициите и иновациите“. Маестро Карталов взе участие в първия панел от дискусията на тема „Дестинация – София. Визията за развитието на туризма в столицата до 2030 г. Конгресен, културен, събитиен, младежки и фестивален туризъм. Идентичност.“, заедно с Николина Ангелкова – министър на туризма на Република България; Йорданка Фандъкова – кмет на София; Цветан Симеонов – Председател на УС на Българската търговско-промишлена палата; Константин Бояджиев – Управител на „Галакси Инвестмънт Груп“, член на УС на НБТ и Васил Димитров – Председател на Българска фестивална асоциация.

Директорът на Софийската опера и балет подчерта, че едни от първите визионери на оперен туризъм са двама велики композитори. Това са Маестрото на италианската революция Джузепе Верди и реформаторът и философ Рихард Вагнер. Когато Верди е запитан на какво се дължи успеха на неговите опери, той отговаря: „Театърът да е винаги пълен!“ Тоест с публика, която пътува по целия свят. А Вагнер е казал: „Аз пиша тези мои опери, но кой ще ги гледа?“ Тогава, преди 200 години, се създават над 170 Вагнерови общества, чийто членове пътуват по целия свят, за да гледат Вагнерови постановки. Една дама от Сан Франциско на 96 години, която лекарят съветва да не предприема такова дълго пътуване до София, за да чуе и гледа тетралогията на Вагнер, му казва: „Няма да те слушам, да мисля за моите болести – тръгвам за България, за София. Не зная къде се намира, но отивам в Софийската опера да видя „Пръстена на нибелунга“. Това беше едно изключително вълнуващо събитие. Благодаря на кмета на София, госпожа Фандъкова, че тогава асфалтира улица „Врабча“. Защото политическите партии, които се вмъкнаха там, още са там, във входа на „Врабча“ 1, не забелязваха състоянието на улицата. Направих усилие да убедя наши властови органи да дадат част от тези помещения да направим музей. Като дойдат нашите гости да видят музея на певческата слава на България. Това не се случи. Но госпожа Фандъкова знае, повече от 900 туристи, които дойдоха от целия свят, за първия Вагнеров фестивал, пристигнаха на една прекрасно асфалтирана улица. И така ние не се срамувахме, че хората ще видят дупките.

Благодаря и на госпожа Ангелкова, министърът на туризма, която влезе в нашата корпоративна култура. Тя беше увлечена да подпомогне Софийската опера, когато ние имахме творческа дързост да покажем нашия Вагнер не само в София, но и в Германия.

Академик Карталов подчерта важността на взаимодействието на Операта със Столична община и Националния борд по туризъм в контекста на темата за събитийния и фестивален туризъм. Той изтъкна, че потенциалът на първия ни оперен театър е голям в привличането на наши и чуждестранни туристи.