ЗА „РЕКВИЕМ“ НА 25 АПРИЛ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ
19 мар 2019

ЗА „РЕКВИЕМ“ НА 25 АПРИЛ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ

Дни преди настъпването на най-големия християнски празник Възкресение Христово, Софийската опера и балет кани на 25 април 2019 година почитателите си, да се докоснат до музиката на Джузепе Верди в едно от най – изпълняваните и до днес негови произведения „Реквием ”. Тази музика навлиза дълбоко в сърцето и разтърсва човешката душа. Солистите Виториа Иео, Надя Кръстева, Франческо Аниле, Рикардо Дзанелато заедно с хора и оркестъра на Софийската опера дирижирани от Павел Клиничев ще накарат публиката да съпреживее емоциите на композитора, създал творбата си след серия трагични загуби. Това е преклонение пред паметта на две важни фигури, оказали съществено влияние върху творчеството му -  големият италиански композитор Джоакино Росини и знаменитият писател Алесандро Мандзони. „Реквием“ е творба, която отразява личните преживявания на композитора, но и в която той пресъздава една от най-важните религиозни сцени - Страшния съд.

„ Реквием ” е създаден от Верди през април 1874 година, а първото му изпълнение е на 22 май същата година в катедралата „Сан Марко” в Милано. Диригент е самият Джузепе Верди. По-късно отново с участието на автора произведението е изпълнено с голям успех и в Миланската Скала, в Париж, Лондон, Виена, Мюнхен, Петербург.

Въпреки това отношението към „Реквием” остава противоречиво. Макар и творбата да не бяга изцяло от религиозния характер на заупокойна меса, в нея са имплантирани белезите на оперно произведение.

 Софийската публика ще може да се докосне до музиката на Верди и неговия „Реквием” на 25 април от 19 часа. Билетите вече са в продажба на касата на Операта на ул.” Врабча” 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и в интернет на адрес: operasofia.bg.