Операта „Дон Жуан“ от Моцарт с премиерни спектакли на 18, 19, 20 и 21 април в Софийската опера и балет
19 мар 2019

Операта „Дон Жуан“ от Моцарт с премиерни спектакли на 18, 19, 20 и 21 април в Софийската опера и балет

Операта „Дон Жуан“ от Моцарт с премиерни спектакли на 18, 19, 20 и 21 април в Софийската опера и балет

 

На 18 април 2019 година, Софийската опера и балет кани почитателите си на шестата за сезона премиера. Новото заглавие в афиша е  операта „Дон Жуан” от Волфганг Амадеус Моцарт. Опера в две действия, определена от композитора като dramma giocoso - синтез между драматично и комично, в която режисьорът и художник на спектакъла  - Уго Де Ана обещава на публиката да съпреживее чувствата на прочутия покорител на женски сърца и авантюрист Дон Жуан и на хората от близкото му обкръжение.

 Това ще е поредният спектакъл на Софийска сцена, който ще бъде режисиран от Де Ана, познат вече на българската публика с постановките си на оперите „Аида”, „ Норма” и „Самсон и Далила”. Прочутият по цял свят режисьор и сценограф  поставя спектакли в редица оперни театри, сред които „Ла Скала” в Милано,  операта в Рим,  в Сантяго де Чили, Мадрид, Барселона и други. Носител е на редица награди  за най-добър режисьор и на отличия за сценография и костюми.

Събитията, случили се в дома  на благородника Дон Жуан в Севиля през 17 – и век, които са в основата на сюжета на едниоменната опера, пред публиката ще пресъздадат и солистите Вито Прианте, Петър Найденов, Беса Лугичи, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Даниел Острецов, Хрисимир Дамянов, Хуан Франциско Гател, Ангел Христов, Георги Киров, Габриела Георгиева, Леонора Илиева, Лилия Кехайова, Боян Савов, Костадин Мечков, Петър Бучков, Валентин Ватев, Николай Войнов, Диана Василева, Ина Петрова, Силвия Тенева.

 За премиерата им на сцената на Софийската опера и балет те работят със световно известната оперна прима Анна Томова – Синтова, изиграла едни от най-запомнящите се персонажи в оперното изкуство – Норма, Тоска, Турандот, Дона Анна в операта „ Дон Жуан ” на Моцарт. Работата и с артистите е част от намерението на директора на Софийската опера и балет – академик Пламен Карталов за създаване на студия, в която певците да могат да усъвършенстват уменията си, като взаимстват опит от изтъкнати оперни певци.

Операта „Дон Жуан” на Волфганг Амадеус Моцарт е смятана за първия голям образец в музикалната история, на оперна в която умело се преплитат драматични и комични ситуации. Самият Моцарт определя тази своя творба като – весела драма в основата на сюжета на която стои историята за Дон Жуан – прелъстител и покорител на женски сърца. История, дала повод за създаване на множество литературни и музикални произведения, но обрисувана най-добре според критиците именно в операта на Моцарт. Работата по създаването й композиторът започва през месец май 1787 година в Прага, заедно с либретиста Лоренцо Да Понте.

Тя е завършена напълно през септември същата година, а месец по-късно – през октомври е и премиерата, която преминава при невероятен успех  в Прага.

Интересна подробност около операта „ Дон Жуан ”, споменавана често когато се говори за създаването и, е че увертюрата към нея Моцарт е написал в деня на самата премиера. Това обаче не пречи музикалната критика да е единодушна, че това е една от най-хубавите оперни увертюри на композитора.

В София  „ Дон Жуан “ се играе за първи път през 1930 година. Диригент е Херман Щанге, а постановката е на Николай Веков.

 Билетите за премиерата на 18 април 2019, както и за следващите спектакли на 19, 20 и 21 април вече са в продажба на касата на Операта на ул.” Врабча” 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и в интернет на адрес: operasofia.bg.