Масимилиано Матезич
13 мар 2019

Масимилиано Матезич

Роден е във Флоренция през 1969 г.

Масимилиано Матезич завършва дирижиране и композиция в консерваторията Луиджи Черубини във Флоренция и във Hochschule für Musik във Фрайбург,  където се премества през 1994 г. След дипломирането си през 1996 г. е асистент на Петър Гюлке (1996-2000), директор на Камерния оркестър (1997-2002 г.) и от октомври 2014 г. професор по оркестрово ръководство в същата институция.

Като постоянен директор на Младежкия оркестър на Цюрих той има интензивна концертна дейност в Швейцария, Италия, Испания, Канада, Южна Корея, Япония, Аржентина, Южна Африка, Тайван и Сингапур.

Като гостуващ режисьор ръководи множество европейски оркестри. Масимилиано Матезич е гост-професор в Музикалната академия в Кавазаки и заедно със съпругата си Дария Запа е художествен ръководител на Фестивала на Стил (Kaiserstuhl, Швейцария).

Камерната опера „Котката Иванка”, поръчана от Хамбургската опера, е приета с голям успех от публиката и критиците по време на първото изпълнение (октомври 2016). През ноември 2017 г. в престижния Festspielhaus в Баден-Баден е представена нова версия на  същата творба.