Най-малките посетители на Софийската опера ще слушат музика в зала "Бебоци" - BTA,15.01.2014
15 яну 2014

Най-малките посетители на Софийската опера ще слушат музика в зала "Бебоци" - BTA,15.01.2014

София, 14 януари /Пенка Момчилова, БТА/

Най-малките посетители на Софийската опера ще слушат музика в зала "Бебоци" - на пода, сред  възглавници и играчки, почти като у дома.

Костюмите и гримът на артистите ще са по-семпли, отколкото на сцената, музиката ще е приглушена - от един, два инструмента или малък оркестър. Целта е бебетата и децата до 3-годишна възраст, за които е новата програма "Концерти за бебоци", да се приспособят постепенно към новата среда, без стрес, обясни днес пред репортери режисьорката Юлия Кръстева.

Идеята е на директора на операта акад. Пламен Карталов.

Партньор по проекта е фондацията "Искам бебе". Художник е Павлина Коцева, която "призна", че се чувства особено съпричастна към инициативата, тъй като нейното бебе проритало на репетиция на "Любовен еликсир". В екипа е и музикалният педагог Мария Момирова.

Музиката ще се подбира според сезона - началото е със зимни детски песнички и откъси от класически творби, най-вече на Моцарт. Между двете части на програмата ще има няколко минути релакс - всички ще отдъхват, легнали на пода в залата.

Концертите са всяка събота и неделя от 11.00 часа. По изключение - заради друг спектакъл - първият концерт, на 18 януари, ще е от 10.15 часа.

Малките посетители ще имат адресни карти и ще получават лични покани по домовете си за всеки следващ концерт. Така след няколко години ще имат досиета като почитатели на операта и балета. Всичко това не може да не остане в емоционалната им памет и да ги превърне постепенно в наши бъдещи зрители, отбеляза Пламен Карталов.

Билет - от 8 лв., както за детските представления на операта, си купува само майката и може да води две или три деца - ако има близнаци. За първите два концерта билетите са изкупени.

С разширяването на програмата ще има възможност за отделни занимания за по-големите братчета и сестричета на "бебоците".

/ИС/