15 яну 2014

"Копелия", отново е на сцената на Софийската опера и балет - БТА - 13.01.2014

София, 13 януари /Пенка Момчилова, БТА/

Първият балет, поставен у нас - "Копелия" от Лео Делиб, отново е на сцената  на Софийската опера и балет. Премиер солистът Бисер Деянов - в ролята на хореограф, възстановява спектакъла, с който на 25 февруари 2011 г. трупата чества 40-годишната на неговата творческа дейност, съобщават от операта.

"Копелия" ще се играе на 27 и 28 февруари от 19.00 часа. По препоръка на директорката на Балета Сара-Нора Кръстева  Боряна Петрова ще дебютира в ролята на Копелия. Наскоро младата балерина чудесно се справи като Маша в "Лешникотрошачката", отбелязват от операта.

За работата си над "Копелия" Деянов казва: "В Операта танцуват моята постановка, която не е играна два сезона. Стремя се при всяко докосване до хореографията да запазя духа на  приказката - тя да бъде не само за малки, но и за големи. Против осъвременяването съм на класическите балети. За мен балетът е не само танц, но и театър. Радвам се, че всички от трупата на нашия балет са и добри актьори.

Прекрасната музика на Лео Делиб обединява сполучливо класическите и характерните танци на различни националности. Сякаш самият композитор, още по негово време, по един символичен начин прогнозира обединението на нациите в Европа. Постановката на "Копелия", благодарение на нашия балет, е едно великолепно бижу. Бижу, което трябва да се поддържа", убеден е хореографът.

У нас "Копелия" е поставен на сцената на Народния театър. Датата на премиерата - 22 февруари 1928 г., се смята за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. Хореографията е на Анастас Петров (1899-1978 ), който изпълнява и ролята на Франц. Свинилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова. Георги Донев е Копелиус, а Георги Попангелов - кметът. Декорите  са на Александър Миленков, а костюмите - на Райна Ракарова-Никова. Диригент е Тодор Хаджиев.

      

       /ИС/