5 любопитни факти за Гаетано Доницети
03 яну 2019

5 любопитни факти за Гаетано Доницети

 

  1. Гаетано Доницети работи много бързо. Създавал е една своя опера за две, три седмици, а понякога е успявал да напише пет, шест произведения само за една година. Броят на всички опери на композиторът надвишава 70!

  2. Доницети използва специфичния звук на Гласхармониката когато пише прочутата сцена на полудяването на главната героиня от „Лучия ди Ламермур“. В края на XIX век инструментът излиза от употреба и в партитурата е заменен с флейта. В последните 15 години интересът към необичайния звук отново се засилва.

  3. Доницети изключително много харесвал работата си като преподавател заради помощта, която оказвал на млади композитори. Самият той споделя: „Когато не съм в разцвета си, друг трябва да заеме мястото ми. Светът иска нещо ново. Други са отстъпили местата си на нас и ние трябва да преотстъпваме нашите на други ... Аз съм повече от щастлив да дам моето място на талантливи хора като Верди“.

  4. Здравословното състояние на композитора е много лошо и с годините, той се разболявал все по-сериозно. В продължение на десетилетия Доницети е страдал от треска, главоболие, гадене, фотофобия, за които не е имало никаква реална диагноза. През 1845 година той е поразен от парализа, последвана от бърза деменция. До смъртта си в началото на 1848 той остава почти неконтактен.

  5. Освен опери, Доницети е създал и немалко произведения в друг жанр. Общо творбите му възлизат на 75 опери, 16 симфонии, 19 струнни квартета, 193 песни, 45 дуети, 3 оратории, 28 кантати и немалко инструментални концерти, сонати и камерни произведения.

БОНУС

5+1 Доницети е известен с ненадминатите си комични опери. Композиторът често използва популярната Комедия дел арте като творчески двигател и вдъхновение. Именно по сюжет на този италиански традиционен градски театър е написана операта ДОН ПАСКУАЛЕ.