БРАВУРНА ПРЕМИЕРА НА „СИМОН БОКАНЕГРА“  НА СЦЕНАТА НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ
21 ное 2018

БРАВУРНА ПРЕМИЕРА НА „СИМОН БОКАНЕГРА“ НА СЦЕНАТА НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ

След повече от 30 години, прочутата творба на Джузепе Верди отново се появи на сцената на Софийската опера и балет. Премиерата на „Симон Боканегра“ се състоя на 17 ноември 2018 г., но като премиерен се яви и следващият спектакъл на 18 ноември, в който участват други солисти.

Новата постановка е плод на вече четиригодишното сътрудничество между Софийската опера и операта в Крайова, Румъния и е поверена на режисьорката от Крайова Арабела Танасе.

В свое интервю г-жа Танасе сподели, че е направила възможното при тази реализация на известното произведение да се постигне изключителното ниво, което осъществи през последните години Софийската опера. Заедно със сценографа Расван Драганеску в творческото си задание режисьорката  е потърсила оригинални художествени средства да изрази надеждата и вярата на Верди в борбата за независимост, като са потърсени сходни моменти в различните политически епохи. Но политическата ситуация, която е вълнувала маестро Верди, в тази постановка е разгледана от позицията на нашето време.

CHAP7706 600На снимката: МАРИЯ БОКАНЕГРА (АМЕЛИЯ ГРИМАЛДИ) Цветана Бандаловска, СИМОН БОКАНЕГРА - Никола Мияйлович, ПАОЛО АЛБИАНИ Атанас Младенов, ГАБРИЕЛЕ АДОРНО - Рафаел Алварес и хор на Софийската опера

Режисурата на този вълнуващ спектакъл показва едно философско извисяване над политическите игри и заговори в миналото и в настоящето, като са намерени пространните измерения на универсалните човешки чувства. В постановъчната концепция омразата, желанието да се спечели любовта и възможното помирение са ключът, чрез който е намерена пресечната точка между враждуващите. Една от целите на Арабела Танасе е представеното действие да не е в конкретна историческа епоха.

CHAP7776 600На снимката: СИМОН БОКАНЕГРА - Никола Мияйлович, ЯКОПО ФИЕСКО - Мартин Цонев

Истинска провокация за една съвременна режисура е да се работи с по няколко солисти, дори и с четирима за една роля! Арабела Танасе с голямо проникновение е убедила всеки изпълнител точно какво желае да извади от него, съобразявайки се с неговата индивидуалност. Тя е предпочела да не създава персонажи, добри или лоши, а да се постигнат различни, дори неочаквани нюанси във всеки образ. При толкова много изпълнители е използван шансът всеки от тях да внесе свои багри в героя си, нещо, което би задължило истинските меломани да видят няколко спектакъла, които по тази причина имат стойността на премиерни.

600 S.B 2На снимката: СИМОН БОКАНЕГРА - Никола Мияйлович

В катарзисния финал на тази изумителна постановка се стига до поантата на изконните човешки послания и максими. Якопо Фиеско в самия трагичен край изрича незабравимия прокобен вопъл: „Цялото щастие на тази земя е измамно, защото човешкото сърце е непресъхващ кладенец на нещастия!“

CHAP7659 600На снимката: СИМОН БОКАНЕГРА - Никола Мияйлович, МАРИЯ БОКАНЕГРА (АМЕЛИЯ ГРИМАЛДИ) Цветана Бандаловска

Завладяваща е постигнатата от сценографията символика – сцената е решена, като спирала на времето, в един темпорален подтекст, който оживява и в костюмите. Дори в одеждите на Амелия преоткриваме тази времева спирала. Движението на сцената, персонажите и хорът изразяват едно действие, протичащо в спираловидното развитие на спектакъла. Осветлението от своя страна деликатно отразява всяка емоция и състояние на героите.

CHAP7932 600На снимката: ПИЕТРО Валентин Ватев, СИМОН БОКАНЕГРА - Кирил МаноловПАОЛО АЛБИАНИ Атанас Младенов, хор на Софийската опера

Неведнъж сме чували от изтъкнати диригенти, че оркестърът на Софийската опера и балет може всичко! Този великолепен състав изглежда се състои от истински виртуози, които с незабравимата си интерпретация винаги са се справяли и с най-сложните творчески задачи! Те многократно представиха пред нас и пред света безмерната вселена на Вагнер и всички известни класици, а ето че в тази постановка ни бе демонстрирана чрез диригентската палка на Ерих Вехтер „всяка нотка на страстта, всеки оттенък на бунтовното чувство на Джузепе Верди, който в „Симон Боканегра“ за сетен път се бори срещу меланхолията на мрачното настояще и в тази опера с мощни кулминации е изразил извечния порив към слава, който води смело към бъдещето“.

CHAP7603 600На снимката: ПИЕТРО Валентин Ватев, СИМОН БОКАНЕГРА - Никола Мияйлович, ПАОЛО АЛБИАНИ Атанас Младенов и хор на Софийската опера

Прословутият хор на Софийската опера под диригентството на Виолета Димитрова отново заслужи отдайни  аплодисменти! Чудесните хористи великолепно се превъплътиха в моряци, войници, прислужници, народ, сенатори и придворни на дожа!

CHAP8173 600На снимката: МАРИЯ БОКАНЕГРА (АМЕЛИЯ ГРИМАЛДИ) Радостина Николаева, СИМОН БОКАНЕГРА - Кирил Манолов, ПАОЛО АЛБИАНИ Атанас Младенов, ГАБРИЕЛЕ АДОРНО - Даниел Дамянов и хор на Софийската опера

В ролята на Симон Боканегра в двата премиерни дни Никола Мияйлович и Кирил Манолов представиха всички възможни нюанси на своя завладяващ талант и развълнуваха с трагизма и драматичните измерения на представения от тях образ многобройната аудитория.

CHAP7642 600На снимката: ГАБРИЕЛЕ АДОРНО - Рафаел Алварес, МАРИЯ БОКАНЕГРА (АМЕЛИЯ ГРИМАЛДИ) Цветана Бандаловска

CHAP8029 600На снимката: ГАБРИЕЛЕ АДОРНО - Даниел Дамянов, МАРИЯ БОКАНЕГРА (АМЕЛИЯ ГРИМАЛДИ) Радостина Николаева

Цветана Бандаловска и Радостина Николаева бяха блестящи в образа на Мария Боканегра (Амелия Грималди), демонстрирайки вълшебството на гласовите си поанти и представяйки ни сложната емоционалност на тази любяща героиня.

CHAP7655 600 2На снимката: ГАБРИЕЛЕ АДОРНО - Рафаел Алварес, ЯКОПО ФИЕСКО - Мартин Цонев


CHAP7962 600
На снимката: ЯКОПО ФИЕСКО - Сваетозар Рангелов

Басите Мартин Цонев и Светозар Рангелов демонстрираха най-доброто от своите творчески индивидуалности и превъплъщавайки се в трагичния образ на Якопо Фиеско, развълнуваха публиката с пленяващия си артистизъм.

CHAP8139 600На снимката: ЯКОПО ФИЕСКО - Сваетозар Рангелов, ГАБРИЕЛЕ АДОРНО - Даниел Дамянов, МАРИЯ БОКАНЕГРА (АМЕЛИЯ ГРИМАЛДИ) Радостина Николаева и хор на Софийската опера

Тенорите Рафаел Алварес и Даниел Дамянов изпълниха с достойно самочувствие и обаятелно майсторство ролята на Габриеле Адорно, постигайки съвършена хармония в дуетите с Цветана Бандаловска и Радостина Николаева.

CHAP7918 600На снимката: ПАОЛО АЛБИАНИ Атанас Младенов и хор на Софийската опера

И в двата спектакъла баритонът Атанас Младенов покори публиката с поредното си неповторимо превъплъщение в образа на Паоло Албиани!

CHAP7868

Гръмките и възторжени аплодисменти на признателната публика след финала на двете премиерни представления бяха чудесен апотеоз на новия сезон на Софийската опера и балет, с което първият ни оперен театър отново и отново заяви своята голяма амбиция да представи пред благодарната родна и чужда аудитория най-доброто от българската и световната оперна класика.

На добър час!

Венелин ТОМОВ