Световноизвестният Михаил Баришников гостува на сцената на Софийската опера и балет
16 ное 2018

Световноизвестният Михаил Баришников гостува на сцената на Софийската опера и балет

На 19 и 20 януари 2019 година прочутият руски и американски балетист,  хореограф и актьор Михаил Николаевич Баришникков , ще гостува на сцената на Софийската опера и балет с изключителната си постановка „Бродски / Баришников“. „Този спектакъл  е важен момент в моя живот - преход от балетната игра към театъра“ - споделя Баришников в редица американски списания и вестници. Моноспектакълът обикаля от 2015 година световните сцени, а билетите за него се разпродават за броени часове.

Режисьор на спектакъла е Алвис Херманис. Сценографията на представлението прилича на очарователна зимна градина, в която Баришников произнася стихове на своя приятел нобеловия лауреат Йосиф Бродски, с когото са преживели емигрантските години в САЩ. Михаил предава по уникален начин с глас и пластични движения поезията на Бродски.

Представлението ще се играе на руски език със субтитри на български и продължителността му е час и трийсет минути.

Името на Михаил Баришников се цитира заедно с това на Рудолф Нуреев и Владимир Василиев като един от най-големите балетисти в историята.

След обещаващо начало в Мариинския балет в Петербург, в края на турне в Торонто през 1974 година, Баришников остава в Канада. Отначало той е на свободна практика в много компании, а по-късно се присъединява към градския балет на Ню Йорк, за да усвои стила на Джордж Баланчин. После танцува в Американския балетен театър, където по-късно става художествен ръководител.

Оглавява много от собствените си артистични проекти и е свързан по-специално с насърчаването на модерния танц. Освен че се превръща в най-широко известния съвременен танцьор, той има и много успехи в театъра, киното и телевизията.

През 1977 г. получава номинация за наградата Оскар за най-добър актьор във второстепенна роля и номинация за Златен глобус за ролята си на Юрий Копейкин във филма „Повратна точка“. Той играе значима роля и в последния сезон на телевизионния сериал „Сексът и градът“ и участва във филма „Бели нощи“ с Грегъри Хайнс, Хелън Мирън и Изабела Роселини.