70 пъти "Браво" за "Mamma Mia!"
02 авг 2021lupa.bg

70 пъти "Браво" за "Mamma Mia!"

Последната петъчна вечер на юли бе специална за екипа на мюзикъла, както и за публиката, защото "Mamma Mia!" отпразнува 70-то си представление. А този път то се изигра на едно магнетично място на лятната сцена “Музи на водата” край езерото Панчарево. Така синьо-зелените води на езерото край София се превърнаха в тюркоазено гръцко море, а понтонът, на който се играят вълнуващите спектакли на Софийска опера придобие формата на романтичен гръцки остров с палми, вятърна мелница и бяло-сини къщи в гръцки стил.

В началото на юбилейния спектакъл маестро Карталов излезе на сцената и благодари сърдечно на артистите и на екипа на Софийска опера, както и на вярната публика, благодарение, на която мюзикълът се радва на дълъг сценичен живот.

В цял свят се правят реплики на мюзикъла - взима се и сценография, и хореография, и режисура. А в българската "Маmma Mia!"маестро Пламен Карталов има свобода на режисурата и интерпретациите и неслучайно спектакълът стана толкова различен и изключително въздействащ. Много хора, които са гледали мюзикъла в чужбина споделят, че "Маmma Mia! на Софийска опера е много добра и достойно може да се нареди до големите театри в света.

Жизнерадостното настроение на великолепните артисти, които завладяха публиката с вълшебните си гласове, шеметните танци, пъстроцветните дрехи се предаде на многобройните зрители, изпълнили до краен предел новия летен театър, построен от Софийска опера. Щастието, което бе изпълнило сцената и емоционалният заряд на артистите премина през всички над 600 зрители от първия до последния ред, до децата, младите и по-възрастните зрители. Но всички те даряваха с възторжени аплодисменти певците след всяка тяхна песен, пригласяха в такт и сякаш участваха в самото действие.

Всичко на "острова" край Панчарево се развива много динамично с рефлексии, които подтикват зрителите да съпреживяват историята на героите. Преживяването е многопластово, тъй като спектакълът изисква от артистите да говорят, играят, пеят и танцуват с пълната си естественост и отдаденост, страст и професионализъм. Образите в режисурата правят характерите им силни, емоционално въздействащи, живи и съвременни.

Хитовете на ABBA ни разказват любопитната история на една млада жена, която издирва собствения си баща. В навечерието на нейната сватба на райски гръцки остров, силното желание на една дъщеря да открие самоличността на баща си, връща трима мъже от миналото на майка ѝ обратно на острова, който са посетили за последно преди 20 години. 

Търсенето започва, когато младата, успешна и лъчезарна певица и актриса Весела Делчева в ролята на главната героиня Софи, качена на висока стълба, се взира в тайния дневник на майка си, за да открие по датите отпреди 20 години тримата си възможни бащи. На юбилейното 70-то представление в ролята на изкусителя архитект Сам бе магнетичният актьор Владимир Михайлов, на писателя пътешественик Бил - водещият солист на Софийска опера Александър Георгиев и в ролята на ексцентричния бохем Хари - утвърденият оперен и оперетен певец Николай Павлов. В ролята на Сам влизат и Кирил Иванов и Орлин Горанов, а в ролята на Хари участва и Симеон Владов.

На 30 юли шармантната Людмила Козарева се изяви в ролята на жената с много тайни - Дона, невероятните Яница Маслинкова и Силвана Пръвчева се превъплътиха в ролите на нейните приятелки - Таня и Роузи. Младият и очарователен певец Радослав Владимиров играе любимия на Софи - Скай, вихреният Калин Душков - Пепър, Георги Джанов е в ролята на Еди, а в ролята на свещеника бе също едно от познатите имена на Софийска опера Пламен Гранжан.

Многобройните зрители имат щастието да се насладят на песните на ABBA "Super Trouper", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "Take a Chance on Me", "Thank You for the Music", "Money, Money, Money", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous", "SOS", създадени от гениалните автори и бивши членове на групата Бени Андерсон и Бьорн Улвеус.

Диригент на оркестъра на Софийската опера и балет е талантливият маестро Светослав Лазаров. "Гръцката" сценография е дело на Нела Стоянова, а костюмите - на Християна Михалева. Песните на АBBA звучат в мюзикъла в талантливия превод на български език на Милена Боринова.

Актьорите споделиха пред Lupa.bg, че "Mamma Mia!" е любим техен мюзикъл, защото ги зарежда неимоверно, особено когато спектакълът се играе на открити сцени. "Ние, артистите, сме изключително щастливи, че имаме шанса и тази година да се включим в този фестивал, организиран от Софийска опера и балет под ръководството на маестро Пламен Карталов. Емоциите, които бълбукат в нас са извор на истинско щастие и на творческо удовлетворение. А тази естественост на езерото Панчарево допринася за въздействието на нас като артисти да предадем емоцията и всичко това, което е в душата и в сърцето, за да достигне до публиката. А емоцията става още по-голяма и заради романтиката, която носи самото място. Внушението също е силно - човек си представя, че е на морето и пред него има водни колела, лодки, кану. Планината до Панчаревското езеро също е изключително красива, така природата допринася за самото действие", каза в интервю за Lupa.bg Весела Делчева, която изпълнява главната роля на Софи. 

"За мен това заглавие е едно от най-оптимистичните. Нашата цел и надежда е да заредим публиката с позитивизъм и светли мисли", добави звездата на мюзикъла. "Обичам Софи, защото е много близка до мен като темперамент. Това, което ми харесва в нея е, че е борбена, готова е да мине през всякакви препятствия и трудности, за да постигне голямата си мечта – да срещне истинския си баща. Забърквайки тази романтично-трагикомична каша, в която майка й е главно действащо лице, и самата Софи открива истината за себе си и какво иска от живота - дали иска да се омъжи или не, какви са нейните цели. В крайна сметка всички знаем, че има хепиенд – Софи предоставя прекрасната сватбена церемония на майка си и в крайна сметка майка й Дона успява да се върне към истинското щастие чрез любовта на живота си", казва талантливата Весела Делчева за своята героиня.

Владимир Михайлов, който е в ролята на Сам, също е щастлив, че е част от уникалното преживяване "Mamma Mia!". "Хора, които са го гледали навън, в много държави, включително в Ню Йорк, са ми казвали: "Вашето представление е на много, много високо ниво." Тази оценка много ме радва, защото това е едно много трудно представление. В него има и много драма, и много комедия и ако не излязат и двете неща, просто не си се справил с тази пиеса, защото тя е много актьорска. Познаваме филма, знаем какви големи и прекрасни актьори участват там. Чудесната музика пък още повече ни задължава", сподели преди време в интервю за Lupa.bg популярният актьор и певец.

Според него летните сцени в България, на които се изпълнява мюзикълът, отключват особена енергия, защото ти си в естествения декор на природата, зад теб са величествени скали, хълмове или езеро. "Идваш с лодка по водите на езерото, както например е във филма. Това са незаменими неща. Или пък слизаме по скалите, за да излезем на сцената", добави Владимир Михайлов.

"Работим с лекота и с удоволствие", каза пред Lupa.bg и певецът Александър Георгиев, който влиза в ролята на другия възможен баща на Софи - Бил. "Оприличавам Бил Остин със себе си. Той е писател, пътешественик, човек, който търси емоции, преживявания. Има зад гърба си бурни преживявания и ги предава чрез диалозите в пиесата. Мисля, че Бил ми пасва доста добре", е мнението на актьора.

"Българският вариант на песните на ABBA е чудесен и така най-сетне можем да се насладим на поетичните текстове и на тяхната символика. Удивени сме от красивата сценография, от великолепната режисура, от колоритните костюми и цялостно създадената атмосфера за едно върховно естетическо изживяване", коментираха зрители след юбилейното 70-то представление.

„Прекрасно представление! Гледала съм този спектакъл и в Лондон, но мога да кажа, че нашата постановка е възхитителна. Очарована съм от играта на артистите и от великолепната атмосфера на сцената. Създава се изключително настроение", допълни и друга възторжена зрителка. „Това прекрасно изпълнение на артистите ни напълни душите. Радостно е, че в спектакъла участват толкова много млади актьори с чудесни вокални възможности", допълват други ценители на "Mamma Mia!"

„Тази вечер имаме радостта да се срещнем с много емоционални, зареждащи и позитивни артисти. Всички съзнаваме какво изпитание за изпълнителя е да пее и да участва в такива динамични танци със сложни хореографски елементи. Насладата от срещата с любимата ни музика и тези великолепни артисти е огромна", споделят още зрители.

„Много въздействащ и приятен спектакъл. Не всеки път се случва през цялото време да ти се иска да пееш заедно с артистите. Днес всички бяха вдъхновени и тази емоционалност се предаде на публиката! Дано повече хора узнаят за удоволствието, което ще изпитат при срещата си с тази прекрасна постановка. Всичко, което видяхме тази вечер е изключително ентусиазиращо и зареждащо с толкова желаната положителна енергия. Всички си тръгват от тук с много приятно чувство и чудесно настроение", не спират хвалбите по адрес на артистите.

„Сред тази красива пъстрота на сцената видяхме едни чудесни артисти, играещи с висок дух, със силно излъчване и създаващи великолепно настроение. Очаровани сме от динамиката и енергията, които се излъчват по време на цялото представление. Прекрасни гласове, изключителен артистизъм. Прекрасна атмосфера на фона на отсрещните гори и това привлекателно езеро. На сцената всичко бе в хармонично движение, артистите демонстрираха необикновена пластика и вокална култура", са част от зрителските мнения. А в публиката често присъстват зрители, които са гледали българския мюзикъл и по 5-6 пъти.

Почитателите на мюзикъла горещо пожелават на екипа "Mamma Mia!" спектакълът да отпразнува възторжено не само 100-ното си представление, но и спектакъл номер 500. Може да се насладите на "Mamma Mia!" на 1-ви, 2-ри и 15 август, както и през септември на 10-ти, 11-ти, 12-ти, 18-ти и на 19 септември, когато с този великолепен мюзикъл ще бъде закрит фестивалът "Музи на водата".

Снимки: АЛЕКСАНДЪР ИВАНОВ и МАРИНА ЧЕРТОВА

https://lupa.bg/news/70-pati-quotbravoquot-za-quotmamma-mia-quot-snimki_130935news.html