Над 25 хиляди гледаха „Кармен“ и „Турандот“ на Софийската опера и балет в Япония - в. 24 часа
17 окт 2018

Над 25 хиляди гледаха „Кармен“ и „Турандот“ на Софийската опера и балет в Япония - в. 24 часа

Турнето на първия ни оперен театър обра овациите на публиката в страната на изгряващото слънце

От 1 до 17 октомври Софийската опера и балет беше на турне в Япония. Това е седмият поред гастрол на първия ни оперен театър в страната на изгряващото слънце. Вече 20 години между Японската артистична дирекция Japan arts и Софийската опера съществуват приятелски връзки и , благодарение на големия и утвърден професионализъм на нашата опера в тази далечна източна държава, съобщиха от пресцентъра на операта.

В това си последно турне Софийската опера посети следните японски градове с оперите "Кармен" и "Турандот":

05. 10 – Токио – „Кармен“
06.10 - Токио – „Кармен“
07.10 – Нагоя – „Кармен“
08. 10 – Токио – „Турандот“
10.10 – Фукуи – „Кармен“
11.10 – Мие – „Турандот“
12.10 – Фукуока – „Кармен“
13.10 – Хиого – „Кармен“
14.10 – Иуакуни – „Кармен“
16. 10 – Кошигая – „Турандот“
17.10 – Ибараки – „Кармен“

Във всички градове трупата на Софийската опера беше чакана с трепет и вълнение. Кейтаро Харада, диригент на „Кармен“ изтъкна, че „постановката е много специална и уникална. Тя използва по интересен начин елементи от древногръцкия театър и японския театър "Но". Всички коментари бяха много положителни. Оркестърът звучи фантастично, хорът е наистина прекрасен и всички солисти показват цялата си страст…“

Джуничи Нихей – президент на Japan arts корпорейшън сподели: „Аз благодаря много като японец. За нас, като чуем България, за какво се сещаме - разбира се ключовата дума най-често е “кисело мляко”, но ако трябва да помислим и за нещо друго, това би било разбира се, розата, българската роза, сигурно и други неща…но за мен, за нас, едно много важно нещо, заради което ценим България, това е българската опера. Тя е нещо изключително важно, ценност, която искам да представим на всеки японец. Много съм благодарен, за това, че толкова дълго време вече имам възможност да се докосна до тези ценности, създадени от Софийската опера и се надявам от тук нататък и за в бъдеще да продължат нашите успешни взаимоотношения, за да достигне тази опера и до нашата публика.“

"Работя с българската национална опера от самото начало, от първия път, откакто ни посещавате за представления у нас. Българското сценично изкуство е винаги прекрасно", коментира Сугавара - арт режисьор от японска страна.

"Японските зрители винаги много се радват. Особено силен спомен и страхотно впечатление ни направи “Джоконда” - постановката на българската национална опера на “Джоконда”-та бе достойно за награда, това е несъмнено представлението, което най-ярко остава в спомените ни. Сега пред очите ни са „Кармен“ и „Турандот“.

„Днешната продукция („Кармен“) беше впечатляваща, уникална проаукция. Много се радвам, че успях да я видя! Беше много силна, ярка продукция, много съм щастлив. Ще ви видя следващия път! Браво, Софийска национална опера", заяви Нобумицу Хаяши - генерален директор на центъра за изкуства Хього в гр. Нишиномия.

След блестящото турне в Япония, Софийската опера и балет открива своя сезон на 27 и 28 октомври с най-българската опера „Янините девет братя“ от Любомир Пипков.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7105522