Националната опера и балет се готви за новия сезон и за турне в Япония - БНР
05 сеп 2018

Националната опера и балет се готви за новия сезон и за турне в Япония - БНР

Академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет пред БНР, програма "Хоризонт",

интервю със Силвия Великова
 
05. 09. 2018 г.

Националната опера и балет ще открие официално новия си сезон на 27 октомври с „Янините девет братя“. Подготвят се и предсезонни спектакли на мюзикъла „Мамма Миа“. Паралелно Операта се готви и за седмото си по ред турне в Япония. За него директорът акад. Пламен Карталов разказа в предаването „Преди всички“:

„Това е една традиция вече - Българският оперен театър да бъде в една „абонаментна система на гостуване“. Японската публика, критиката и импресариите много харесват нашия театър. Той е съизмерим с най-добрите. Отговорността е огромна. Гастролът е много скъп – няколко седмици на абсолютно покрити разходи от страна на японската импресарска агенция, на спонсорите. Това е едно огромно задължение и акт за един голям професионализъм. Билетите се продават предварително, те са много по-скъпи. Там изкуството е лукс и не е достъпно за всеки. Публиката знае певците, които ще слуша, отлично познава заглавията, водят си дневници. Това още повече ни задължава“.

В момента Операта е и в процедура по избор на нов директор. Според акад. Карталов колкото повече са кандидатите за поста, толкова по-добре.

Още за репертоара и предстоящото пред Националната опера и балет чуйте от линка.

http://bnr.bg/post/101015597/nacionalnata-opera-i-balet-se-gotvi-za-novia-sezon-i-za-turne-v-aponia