СОФИЙСКАТА ОПЕРА ДАВА ШАНС НА МЛАДИ ТАЛАНТИ - В. ДУМА
16 авг 2018

СОФИЙСКАТА ОПЕРА ДАВА ШАНС НА МЛАДИ ТАЛАНТИ - В. ДУМА

Софийската опера с приоритет към млади таланти

Културният институт предлага нов репертоар с богатство от композиторски стилове и епохи

Сезон 2018/2019 г. започва като естествено продължение на предхождащия го динамичен и донесъл на театъра и на националната оперна култура нови творчески върхове и международно признание. Операта на Любомир Пипков "Янините девет братя" бе представена в Москва, заедно с балета "Корсар" и тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга". Преди това се състоя гостуването на Софийската опера в Германия, родината на композитора, и представяне пред немската и международна публика на най-трудната в творчеството му за интерпретация тетралогия на "Пръстенът".

Доказателство за доверието и интереса към Софийската опера е вече разработеният "оперен туризъм" с присъствие на зрители от цял свят. Те пристигат специално както за Вагнеровия фестивал в София и за "Опера на върховете" в Белоградчик през юли, така и през целия сезон за редовните представления в репертоарната програма. Софийската опера беше избрана от световната организация "Опера Европа" да бъде домакин на международен форум, който събра специалисти по бизнес и финанси, човешки ресурси, маркетинг и комуникации, техника и производство. Повече от сто представители на оперни театри от цял свят присъстваха на спектакли, включително на премиерата на "Янините девет братя" от Пипков и рядко изпълняваната "Лакме" от Делиб.

Нова, интересна и привличаща репертоарна програма с богатство от композиторски стилове и епохи предлага сезон 2018/2019. Операта стимулира развитието и дава шанс на млади таланти - нови гласове за оперната сцена, откриване на територии за среща с млада публика, художествени търсения на различни места за спектакли на открито, създавани в хомогенен синтез на исторически и природни дадености с върхове на оперната и балетната драматургия, но интерпретирана по нов начин и за нов живот на шедьоврите на българската и световната класика, инвестиране в проекти и подобрения в материалната база, стремеж към ефективен маркетинг и комуникации за още по-голямо разгръщане социално-културната роля и задачи на Софийската опера - ето с каква огромна отговорност и задачи сме планирали програмата си в новия сезон, посочват от института.

Международната дейност в паралел с националната е друго доказателство за сериозните ангажименти и авторитет на Софийската опера и балет. Още в началото на сезона се осъществява седмото гостуване на театъра в Япония с две постановки на "Кармен" и Турандот", а също и гастрол на балетната трупа в Гърция. Разнообразната и насочена към различна аудитория и интереси художествено-творческа дейност се реализира на няколко сцени: голяма, малка камерна, залата за среща с най-младата публика - бебоците със своите родители, двете сцени в парка на Военната академия, крепостта в подножието на Белоградчишките скали и пещерата "Магура".

http://www.duma.bg/node/173113