БНР - Трупата на Софийската опера и балет отива в Болшой театър с Вагнер и Любомир Пипков
02 май 2018

БНР - Трупата на Софийската опера и балет отива в Болшой театър с Вагнер и Любомир Пипков

Артистите от трупата на Софийската опера и балет са се върнали от Полша в събота – 28 април, след голям успех в град Бидгошч. За това разказа в ефира на Радио София заместник-директорът Вера Петрова:

Бяхме посрещнати изключително топло, представихме "Княз Игор" – една специална, музикално-драматургична режисьорска версия.

Не завършва по обичайния начин, акад. Пламен Карталов го избира след проучване и звучи особено съвременно, финалът е малко екстравагантен, нищо, че произведението е класическо.

Ние сме заради публиката в театъра, заради нея прилагаме и иновационни възможности, връщаме и български заглавия в афиша, посегнахме и към автори, които разшириха кръгозора… И продължаваме тази тенденция и в следващите сезони.

Не забравяме и младата аудитория. Залите ни са пълни…

Вагнеровите постановки на Софийската опера и балет също са пълни, допълни Вера Петрова. По думите ѝ, освен вълните от Вагнерови общества от света, които запазват година по-рано билети и хотели, идват и млади хора, а също и фенове на рок и хеви метъл музиката – с присъщото си облекло.

Гостуването на операта в Болшой театър включва "Янините девет братя" от Любомир Пипков, както и Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга” в четири сцени – "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид", "Залезът на боговете".

http://bnr.bg/sofia/post/100965156/trupata-na-sofiiiskata-opera-i-balet-otiva-v-bolshoi-teatar-s-vagner-i-l-pipkov