Беатриче Венеци гостува в Софийската опера
14 дек 2017

Беатриче Венеци гостува в Софийската опера

Младата дама ще дирижира концертът „Жените на Пучини“ на 20 януари

Малко млади хора могат да направят следното признание: „Израснах с хляб и Пучини“, но на Беатриче Венеци подобни думи подхождат и разкриват  нейната духовна същност – да е съдбовно свързана с италианската класическа музика и с един от гениите на Италия – Джакомо Пучини.

Беатриче е родена в Лука на 5 март, 1990 година,  родното място на Пучини, и смята неповторимия композитор за своя пътеводна звезда в живота. Според нея класическата музика не е нещо старомодно. Тя има истински вътрешен потенциал да впечатли и завладее младото поколение. Затова амбициозната дама тръгва към оперния свят на Джакомо – отначало като дете свири на пиано, после решава да стане диригент – завършва музикалния лицей в Лука и музикалния институт в Сиена – Милано в периода 2011-2015 година. Учи дирижиране и композиция във Флоренция и Милано и става асистент на маестро Олег Каетани и на маестро Джон Акселрод. Беатриче Венеци изнася над 30 концерта на пиано, както соло, така и с ансамбли за камерна музика, а в репертоара й са: Моцарт, Прокофиев, Бетовен, Менделсон, Брамс и др.

Като диригент има подчертан интерес към италианските композитори.  На първо място е съгражданинът й – великият Пучини. Тя иска да разкрие силните женски теми в оперите на композитора: „Мадам Бътерфлай“, „Бохеми“, „Тоска“, „Манон Леско“ и др. За нея Пучини е първият, който отдава голямо значение на ролята на жените в операта и се занимава с тяхната психология и личност.

Дебютът на Беатриче Венеци в оперна постановка в чужбина е в Германия, с „Мадам Бътерфлай“.  Диригентката споделя, че този дебют има особена сантиментална стойност за нея.

Младата дама има отношение и към белия лист – тя е автор на есето „Вътрешната потребност от изкуство“. С многообразните си изяви Венеци се утвърждава като посланик на висококачествената италианска култура по света.

Беатриче има сензационна кариера – става уважаван и ценен диригент едва на 22 години. Притежава открит характер и обръща внимание на иновациите в изкуството. Тя търси винаги диалог между традицията и новото време. Италианските и чуждестранните медии й предричат голямо бъдеще. Венеци е млада, красива и бяга от клишетата. Притежава верен женски усет и тънък слух, които са изключителни и необходими качества за творчески просперитет. Оперната кариера за диригентката не е определено, статично място, това е дълъг път, в който има всичко. Една безкрайна поредица от спадове и възходи, които се преминават с постоянство. Наградата е само една и това е благодарната публика.

През юли 2017 година Венеци е главен гост-диригент на 63-ия фестивал „Пучини“ в Лука и дирижира комичната опера „Лястовичката“ – за приливите и отливите в любовта, за чувството, което ни прави щастливи и тъжни.

Италианката изтъква, че ще дирижира с радост концертът на 20 януари в Софийската опера, тъй като е свързан с любимия й композитор - Пучини.