04 дек 2017

КРАТКО СЪДЪРЖАНИЕ - ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА - Балет от Чайковски

ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА
Балет по музика на Пьотър Илич Чайковски


Действащи лица

Щалбаум

Съпругата на Щалбаум

Мари – тяхна дъщеря

Фриц – техен син

Дроселмайер – кръстник на Мари и Фриц

Лешникотрошачката – Принц

Лешникотрошачката - Кукла

Кралят на мишките

Механични играчки и подаръци от Дроселмайер

Арлекин

Коломбина

Дяволица

Дявол

Кукли оживяващи във фантастичния сън на Мари:

Испански

Индийски

Китайски

Руски

Френски

Първо действие

На новогодишния празник в дома на Щалбаум се събират гости. Сред тях е Дроселмайер, кръстникът на Мари и Фриц – децата на Щалбаум. Той им е приготвил чудесен подарък - забавната играчка Лешникотрошачката.

Децата с нетърпение очакват да получат подаръците си. Желаният миг настъпва. Пред всички се разкрива празничната елха. Неочаквано в костюм на вълшебник се появява неузнаваем за децата Дроселмайер.

Способността на „вълшебника“ да кара играчките да оживяват предизвиква възторга на децата, но като всичко тайнствено неволно ги плаши. За да разсее страха им Дроселмайер сваля маската си и децата познават любимия си кръстник.

Мари иска да поиграе с чудесните, оживели кукли, но вече са ги изнесли. За да я утеши Дроселмайер ѝ подарява Лешникотрошачката. Смешното човече много ѝ харесва, но брат ѝ Фриц, палавник и присмехулник, неочаквано счупва играчката. Мари нежно утешава осакатения си любимец.

Фриц и приятелите му, надянали маски на мишки, дразнят огорчената Мари. Гостите се връщат от съседната стая. Последен церемониален „гросфаатер“ и всички се разотиват.

Нощ. Лунната светлина придава приказно очарование на елхата, която за Мари изглежда пълна с вълшебни тайни. Като превъзмогва страха си, тя идва тук да пренесе болната Лешникотрошачка, като я прегръща и люлее. Появява се Дроселмайер. Той вече не е просто добрият кръстник, а магьосник. Замахва с ръце и всичко наоколо се преобразява: стените се раздвижват, елхата започва да расте. Заедно с нея оживяват и порастват играчките.

Изведнъж се появяват мишки, водени от своя миши крал. Куклите са ужасени и объркани. Само досетливостта и храбростта на Лешникотрошачката спасяват всички: след като строява оловните войничета, смело тръгва с тях на битка с мишите войски. Но силата е на страната на злите мишки. Лешникотрошачката остава насаме с мишия крал и неговата свита. Мари е в отчаяние от опасността, която грози нейния любимец. В този момент Дроселмайер ѝ протяга гореща свещ, която тя хвърля сред мишките. Уплашени, те се разбягват.

Полето на битка пустее. Единствено Лешникотрошачката лежи неподвижно на пода. Мари заедно с куклите бърза на помощ. Случва се чудо: пред нея застава прекрасен юноша, принцът Лешникотрошач.

Изчезват стените на къщата. Мари и приятелите ѝ се оказват под купола над звездното небе около приказната елха. Леки снежинки кръжат във вълшебен хоровод. Мари и принц Лешникотрошач са запленени от вълшебството на блещукащата на върха на елхата звезда. Следвани от куклите, двамата тръгват към нея.


Второ действие

Мари и принц Лешникотрошач пътуват из елховото царство. С тях са приятелите им – кукли. Все по-близо и по-близо сияе елховата звезда, те почти са стигнали върха. Зад тях се прокрадват мишките и водени от своя крал внезапно ги нападат. Принц Лешникотрошач отново смело влиза в битката.

Мари и куклите със страх наблюдават двубоя. Принц Лешникотрошач побеждава врага. Радостен празник на победата. Куклите тържествуват. Все по-ярко горят свещите, оживява елхата. Злите мишки са победени. Мари и принц Лешникотрошач са щастливи – те са стигнали царството на мечтите!

Но… всичко това е само сън. Отишла си е новогодишната нощ и с нея всички чудесни мечти. Мари е седнала до елхата в къщи, а на коленете ѝ е нейната кукла – Лешникотрошачка.