14 дек 2013

БНТ - Денят започва с култура 11.12.2013: Концертно изпълнение на "Фиделио" в Софийската опера

В Националната опера и балет София предстои концертно изпълнение на единствената опера на Бетовен - "Фиделио". Събитието ще се състои на 15 декември и това бе повод в студиото на "Денят започва с култура" специални гости да бъдат солистката Силвана Пръвчева и диригента на операта маестро Григор Паликаров.


"Единствената опера на Бетовен е незаслужено непопулярна в България и някои други страни. Това в немскоговорящия свят не е така. За гения на Бетовен е  абсолютно излишно да се говори. В оперната драматургия той има само един опит, но той е прекрасен опит, може би не е най-традиционната опера, която очакваме да чуем, но е безкрайно красива. Драматургията в нея е основана на едно инструментално мислене, което е трудно за певците. Фактурата на оркестъра е безкрайно сложна, той не е сведен до един тип акомпанимент, както са наричали италианските опери от епохата, оркестъра играе ролята на голямата китара, т.е. той просто акомпанира, тук оркестъра е пълноценен участник в действието, има изключително много и разнообразни задачи", обясни маестро Паликаро.

 "На нашето представление ще има гости от Австрия, от Германия. Това е вече практика в Софийска опера да идват меломани от цяла Европа. Операта е уникална и по отношение на това, че ще има едно единствено концертно изпълнение", коментира Пръвчева и призова българската публика да я посети.


http://bnt.bg/bg/productions/121/edition/37166/11_12_2013_koncertno_izpylnenie_na_fidelio_v_sofijskata_opera