БТА - "ТРАВИАТА" Е ПОДАРЪК НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗИКАТА"
29 сеп 2016

БТА - "ТРАВИАТА" Е ПОДАРЪК НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗИКАТА"

           По случай 1 октомври - Международния ден на музиката, Софийската опера предлага на своите верни приятели специален подарък - възможността да гледат спектакъла "Травиата" от Джузепе Верди, постановка на Пламен Карталов, съобщават от операта.

           За първи път като Виолета Валери гостува талантливото сопрано Ирина Жекова. Участват и Цвета Сарамбелиева, Иванка Нинова, Даниел Острецов, Бисер Георгиев, Хрисимир Дамянов, Димитър Станчев, Стоил Георгиев, Ангел Христов.  Диригент е Велизар Генчев.

           Празникът продължава и на 2 октомври, отново с шедьовъра на Верди "Травиата".

           В ролята на Виолета Валери ще бъде известното сопрано от Албания Рамона Туломани. Като Алфред ще се изяви тенорът от Украйна Михайло Малафий. И двамата имат много участия в Европа. Наскоро Туломани беше избрана от Светия престол да пее на канонизацията на майка Тереза в Рим. 

           Сред солистите са и Благовеста Мекки-Цветкова, Пламен Папазиков, Хрисимир Дамянов, Петър Бучков, Стоил Георгиев, Ангел Христов.

       /ПП/

      

      



      

       VINF  12:40:32  28-09-2016

       PP1238VI.006

       музика - концерт - Паганини - предстоящо

      

       Оригиналната концертна

       програма на Паганини

       ще звучи за първи път в НДК

      

      

       София, 28 септември /Пенка Момчилова, БТА/

           Оригиналната концертна програма на Паганини ще звучи за първи път в НДК - в зала 1 на 3 ноември от 20.00 ч. на концерта "Духът на Паганини", по идея на  световноизвестния виртуоз на цигулката Марио Хосен, наричан поредния Паганини, съобщават организаторите.

           Програмата включва любими арии и увертюри от Бетовен, Бах, Моцарт, Росини, Делиб, които самият Паганини е обичал да изпълнява на своите концерти.

           Диригент е мексиканецът Феликс Караско. За първи път в България ще чуем сопрано от Исландия - Лилия Гудмундсдотир. Участва и оперната прима Елена Чавдарова - Иса.

           За още по-пълноценно изживяване на зрителите са подготвени мултимедия и впечатляваща сценография.

           Феликс Караско печели международно признание с изключителните си изяви с повече от 100 оркестъра в 55 града в 28 страни по цял свят. Неговият стил е повлиян от чувствителността и точната интерпретация на композитори от всички епохи. Главен диригент е на оркестри в Австрия (1982-1990 г.) и Мексико (1991-2011 г.). Удостоен е с награди за принос в културното развитие на Мексико, някои от които са били връчвани на най-изтъкнатите фигури в класическата музика. Завършва Музикалното училище във Виена през 1982 г. и му е предоставена пълна стипендия от австрийското правителство като признание за изключителното му представяне.

           Лилия Гудмундсдотир е родена и израснала в северната част на Исландия, където учи флейта и пиано от ранна възраст. После учи вокално майсторство в Училището за певческо изкуство "Сигурдур Демец" в Рейкявик. Носител е на стипендия от Далтън Болдуин през 2009 г. и 2010 г. и е участвала в майсторски класове на Барбара Бони, Роже Виньоле, Лорейн Нубар, Галина Писаренко и Анжелика Киршлагер. Известна със забележителните си превъплъщения в операта, очароващи критици и публика. През октомври 2015 г. Лилия Гудмундсдотир завършва магистърска степен в Университета по изкуства във Виена под ръководството на Ута Швабе. Солист е на Исландския симфоничен оркестър.

София, 28 септември /Пенка Момчилова, БТА/

       /ПП/