Няколко университета се включват във форума "Вагнер за студенти"  - в.24часа
07 мар 2016

Няколко университета се включват във форума "Вагнер за студенти" - в.24часа

На 7 март, понеделник, от 18:00 ч. в Кинозалата на НАТФИЗ ще се открие първото събитие от поредицата „Вагнер за студенти”. Инициатор за него е Софийска опера и балет. В него ще се включат няколко столични университета като: „Св. Климент Охридски”, „Нов български университет” и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. Форумът ще открие ректорът на НАТФИЗ - проф. д-р Станислав Семерджиев. Темата на първото събитие е „Вагнер и киното”, съобщиха от "Софийска опера".

По случай 125 г. от създаването на Софийската опера, през 2016 г. за 5 – ти път ще бъде поставена тетралогията „Пръстенът на нибелунга”.

Постановката е представена за първи път през 2013 г. в чест на 200 г. от рождението на великия композитора. Тя е реализирана изцяло с български оперни артисти.

През май 2015 г. „Пръстенът на нибелунга” беше представен за трети път от 2013 г. в София, а през септември – за първи път във Фюсен, Германия. Гостуването на Софийската опера в Бавария премина при изключителен интерес от страна на немската и чуждестранна публика и с възторжени отзиви на най-авторитетните оперни издания.

Във връзка с това се обръщаме с покана към младата публика с инциативата „Вагнер за студенти”. Предстои 5-то представяне на грандиозния спектакъл „Пръстенът на нибелунга”. Софийската опера подканя младите хората на възраст между 18 – 25 г. да се потопят в космоса, наречен Рихард Вагнер.

Форумът „Вагнер и за студенти” предвижда поредица от събития – лекции, изложби, филмов маратон, пърформанси и др.

Връзка към публикацията