С "Вагнер и киното" започва поредицата за студенти, посветена на композитора - БТА
03 мар 2016

С "Вагнер и киното" започва поредицата за студенти, посветена на композитора - БТА

С "Вагнер и киното" започва поредицата за студенти,  посветена на композитора - на 7 март от 18.00 ч. в кинозалата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Форума ще открие ректорът на академията проф. Станислав Семерджиев, съобщават от Софийската опера и балет.

Първият ни оперен театър е инициатор на поредицата "Вагнер за студенти", която включва лекции, изложби, филмов маратон, пърформанси и други. В инициативата участват няколко столични университета, между които СУ "Св. Кл. Охридски", НБУ, НАТФИЗ.

По случай 125 години от създаването на Софийската опера през 2016-а за пети път ще бъде представена тетралогията "Пръстенът на нибелунга", реализирана изцяло с български оперни артисти. Тя бе показана за първи път през 2013 г. в чест на 200 години от рождението на Вагнер. 

През май 2015 г. цикълът беше представен за трети път в София, а през септември - за първи път във Фюсен, Германия. Гостуването на Софийската опера в Бавария премина при изключителен интерес от германската и чуждестранната публика и с възторжени отзиви на най-авторитетните оперни издания. От операта се обръщат към младата публика с инициативата "Вагнер за студенти" във връзка с предстоящото пето представяне на грандиозния "Пръстен" - поканата е младежите между 18 и 25 г. да се потопят в космоса, наречен Рихард Вагнер.

/НЗ/

София, 2 март /Пенка Момчилова, БТА/