Единствената опера за деца от Парашкев Хаджиев "Златната ябълка" излиза на сцена в нова адаптация - БТА
18 фев 2016

Единствената опера за деца от Парашкев Хаджиев "Златната ябълка" излиза на сцена в нова адаптация - БТА

Нова, едночасова адаптация на единствената опера за деца от Парашкев Хаджиев "Златната ябълка" ще гледа най-младата публика на Софийската опера от 19 февруари, съобщават от трупата.

И този път в спектакъла се преплитат музиката на бележития композитор, сюжетите на едноименната народна приказка и на още няколко приказки за най-малките. Апотеозът на добротата, на синовната преданост и на победата над злото, символизирано от страховитата ламя, се пренасят на камерната сцена на театъра.

Първата премиера на заглавието - през 2012 г., по случай 100 години от рождението на композитора, цели два сезона събираше публика в голямата зала на операта, припомнят от театъра.

В юбилейната година, когато Софийската опера празнува своята 125-годишнина, режисьорът Юлия Кръстева и нейният екип поемат ново предизвикателство - в намален състав на оркестъра, нови декори и красиви мултимедийни ефекти.  Сценографските и визуалните решения са на Елена Шопова.

"Новата адаптация изисква и много повече актьорско участие, защото всичко се случва буквално пред очите на децата. Затова пък малчуганите ги очакват много повече "щуротии", казва Юлия Кръстева.

В новата версия на "Златната ябълка" малчуганите ще имат среща с изпълнителите Красимир Динев и Николай Павлов като Голобрадко. Атанас Младенов и Кръстан Кръстанов ще се превъплътят във втория от братята - Мустакатко. Третия брат - Брадатко, ще изпълнят Антон Радев и Кръстан Кръстанов. Майката на братята ще представят Силвана Пръвчева и Надя Колева. Участват също Силвия Тенева и Антония Иванова - Калинка-Малинка, Цветан Цветков - Педя човек-лакът брада, Димитър Станчев - страховитата Ламя.

Борис Спасов е диригент на спектаклите на 19 февруари от 10.00 ч. и на 21 февруари от 11.00 часа.  

/ПП/

София, 16 февруари /Пенка Момчилова, БТА/