Прочутият мексикански баритон Карлос Алмагер ще пее за пети път в спектакъл на Софийската опера - БТА
09 фев 2016

Прочутият мексикански баритон Карлос Алмагер ще пее за пети път в спектакъл на Софийската опера - БТА

Прочутият мексикански баритон  Карлос Алмагер ще пее за пети път в спектакъл на Софийската опера и балет  - артистът ще гостува в ролята на Ренато в "Бал с маски" от Верди на 11 февруари, съобщават от операта.

В края на януари на сцената на първия ни оперен театър Карлос Алмагер  спечели публиката със своя Риголето. Гастролът  в "Бал с маски" ще е петото гостуване в София и второто участие на прочутия изпълнител в постановката на Пламен Карталов на заглавието от Верди, което той нарича "баритонова опера".

"Според мен тази творба е написана заради моя персонаж, той е най-силният, най-яркият в нея. Много комплексен образ, един от най-завършените в цялостното творчество на Верди. Откакто съм на сцена, това е и характерът, който в най-голяма степен е привличал моето внимание. Самият Верди е имал баритонов глас, вероятно затова е написал най-много изключително красиви баритонови партии", смята Алмагер.

В "Бал с маски" той дебютира в Страсбург, пял е тази опера и в Хамбург преди София.

На 11 февруари в ролята на Рикардо публиката за първи път ще чуе Даниел Дамянов. Амелия ще е Радостина Николаева, Улрика - Румяна Петрова, Оскар - Ирина Жекова, Силвано - Стоил Георгиев, Самуел - Светозар Рангелов, Том - Димитър Станчев, Съдия - Мирослав Андреев. Борислав Иванов е диригент на спектакъла с участието на оркестъра, хора и балета на Софийската опера.

Сред българските изпълнители, от които се е учил на вокално майсторство, Карлос Алмагер посочва на първо място Стоян Попов, когото смята за невероятен интерпретатор. Според Алмагер, Борис Христов притежава златен глас и е истински образец за възхищение. По световните сцени е пял с много прочути наши оперни артисти, между които Николай Гяуров, Мариана Пенчева, Калуди Калудов. По думите му българските певци са наистина страхотни.

Карлос Алмагер Вилялобос на 18 г. печели трета награда на конкурса за млади оперни певци "Карло Морели" в родния си град Мексико сити, а през 1994 г. е победител в същия конкурс. След като се установява в Барселона, получава стипендия за обучение в Сиена, Италия. В Испания среща великия баритон Винсенте Сардинеро, който се превръща в негов пример и учител от 1996 до 2003 г. През този период Карлос печели различни международни награди на конкурсите "Франсиско Виняс", "Хайме Арагал", "Хулиан Гаяр", "Франсиска Куарт", както и "Вервие" в Белгия, в Португалия и други.

Алмагер е пял на сцени по цял свят. С голям успех изпълнява прочутата роля за драматичен баритон - Андре Шение, както и партии от оперите "Момичето от Златния Запад", "Атила", "Набуко", "Отело", "Тоска", "Симон Боканегра", "Макбет", "Риголето", "Трубадур", "Палячи", "Луиза Милер", "Бал с маски", "Аида", "Силата на съдбата". Носител е на медал на художествената критика в родината си и на отличието "Д-р Алфонсо Ортис Тирадо" в Аламос Сонора, Мексико.    

 /РУМ/

София, 8 февруари /Пенка Момчилова, БТА/