Софийската опера ще има нова сцена за детските си спектакли - в бившето кино "Левски", вече "Сити Марк арт център" - БТА
28 яну 2016

Софийската опера ще има нова сцена за детските си спектакли - в бившето кино "Левски", вече "Сити Марк арт център" - БТА

Софийската опера и балет ще има нова сцена за  детските си спектакли от 20 февруари - в "Сити Марк арт център", бившето студийно кино "Левски", съобщават от операта. 

Модерната акустична зала с 300 места, разположена само на две трамвайни спирки от Софийската опера, предлага на малките посетители и техните родители още една възможност за празнични емоции с детските спектакли на първия ни оперен театър. През февруари той представя там три любими заглавия от своя репертоар и "Концерт за бебоци". Първият ни оперен театър стъпва на новата сцена през сезона, в който се отбелязва неговата 125-годишнина.

На 20 февруари от 11.00 ч. ще бъде представен балетът за деца от Сергей Прокофиев "Пепеляшка", по приказката на Шарл Перо. Творба разказва как Добрата фея ще помогне да се сбъднат мечтите на малкото момиче. От 17.00 ч. може да се види версията за деца на операта на Моцарт  "Вълшебната флейта". В нея младият принц Тамино трябва да преодолее различни изпитания, за да разбере, че само ако сърцето ти е изпълнено с любов, можеш да отвориш вратата на Храма на мъдростта и вълшебната флейта да засвири.

На 27 февруари от 11.00 ч. децата до 3 години са поканени на "Концерт за бебоци". Заедно със своите родители, баби, дядовци и близки, бебоците ще се забавляват под звуците на любими зимни детски песнички и мелодии от класиката, изпълнени на живо от артисти и миниоркестър. От 17.00 ч. ще бъде представен спектакълът за деца "Мечо Пух" от Андрей Дреников, в който главният герой умее да бъде щастлив и най-много обича хапване и приключения с приятели в чуден "ден за тананикане".

Детските спектакли на Софийската опера са сред най-търсените от публиката на първия ни оперен театър. Програмата за най-малките "Отиваме на опера и балет" започва през януари 2008 г.  Месеци по-късно представленията са се превърнали в хит сред децата и техните родители. Повечето от първите зрители на тези оперни и балетни представления днес са редовни посетители на Софийската опера. Това окуражава ръководството на театъра в началото на 2014 г. да започне за първи път в България изключително популярните сега "Концерти за бебоци", за деца от 0 до 3 години. 

 /ИС/

София, 28 януари /Пенка Момчилова, БТА/