Цветелина Василева дебютира като Турандот в Софийската опера на 14 февруари - /Пенка Момчилова, БТА/
08 яну 2016

Цветелина Василева дебютира като Турандот в Софийската опера на 14 февруари - /Пенка Момчилова, БТА/

Цветелина Василева дебютира като Турандот в Софийската опера и балет на 14 февруари, съобщават от театъра.

Прочутото сопрано влиза в образа в постановката на Пламен Карталов, създадена специално за Гена Димитрова през 1995 година. Василева пее Лиу в премиерния състав навремето и години по-късно гостува в Софийската опера в тази роля. На 14 февруари за първи път ще се изяви като Турандот. Като Тимур ще й партнира басът Юлиан Константинов.

"Българското оперно чудо" - така меломани и критици в цял свят наричат лирико-драматичното сопрано Цветелина Василева. През 2008 г. певицата пристига от САЩ, за да участва като Лиу в премиерата на новата постановка на "Турандот" от Пучини в Софийската опера. С тази роля примата е печелила нестихващи аплодисменти у нас и по световните театри. Сега, след успеха си на Новогодишния галаконцерт в първия ни оперен театър, Цветелина Василева ще се появи отново пред софийската публика, вече в ролята на капризната китайска принцеса.

В интервютата, които дава по света, примата признава, че обича да се връща в България, тъй като тук се зарежда с нови творчески сили. Тя казва, че няма време да обръща внимание на славата, която я следва на всяка сцена и във всяка роля.

Певицата е определена от световната критика като най-голямото оперно откритие на международния фестивал в Уексфорд, Ирландия, в ролята на Шарка в едноименната чешка опера. Това признание отваря вратите на Василева за многобройни успешни премиери в различни точки по света. В лондонския Ковънт Гардън е Дездемона, а следващата й роля е на Марженка в "Продадена невеста". Следват Мими - "Бохеми", Амалия - "Бал с маски", Леонора - "Трубадур", Лиу - "Турандот", Виолета - "Травиата", Тоска, Аида и още много.

Цветелина Василева пее на престижни сцени и фестивали в цяла Европа, в Америка, Австралия и Япония.

Критиката е единодушна в оценките си за певицата: "Василева има мощен, силно концентриран глас и динамично присъствие на сцената, които веднага я превръщат в световна звезда, още преди да е изпяла докрай първата фраза" - изтъква "Сънди Таймс", Лондон. Същият вестник пише за българката по повод на изпълнението й в "Аида" в Операта на Уелс: "Подвижна, младежки свежо звучаща Аида, финес и нежност в интерпретацията и блестящи височини".

"За да се получи една роля, много важни са партньорството и диригентът. Когато пях с Гена Димитрова няколко пъти в "Турандот", усещах невероятната чест и отговорност да бъда на нейното ниво. Същото изпитах в "Дон Карлос" с Николай Гяуров и по-късно с други колеги по света, с които сме били партньори", казва Цветелина Василева.

/НЗ/

София, 7 януари /Пенка Момчилова, БТА/