Балетът на Софийската опера печели възторзи в Месина с "Лешникотрошачката" -  София, 19 декември /Пенка Момчилова, БТА/
21 дек 2015

Балетът на Софийската опера печели възторзи в Месина с "Лешникотрошачката" - София, 19 декември /Пенка Момчилова, БТА/

Балетът на Софийската опера печели възторзи в Месина с  "Лешникотрошачката" на Чайковски. Жителите и гостите на града, изпълнили докрай залата на елитния театър "Виторио Емануеле", се насладиха на играта на премиер солистите Марта Петкова и Цецо Иванов, Боряна Петрова и Емил Йорданов, съобщават от операта.

Художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстева е казала по телефона, че солистите и целият състав на спектакъла са танцували брилянтно и са получили много и продължителни аплодисменти. Сред именитите ни артисти в постановката са и Росен Канев, Никола Хаджитанев, Кирил Иванов, Еленко Иванов.

Нашата трупа е на гастрол на остров Сицилия, Италия, от 17 до 20 декември с прочутата творба на Чайковски. На 20 декември балетът ни ще има две представления. Всички билети за спектаклите отдавна са изчерпани.

Цвета Джумалиева, наша примабалерина, която живее и работи в Месина от 1978 г. и никога не е преустановявала връзките си с България, е очаквала с голям интерес първата ни балетна трупа. Специално за Софийската опера тя е казала: "Не мога да се нарадвам на нашия балет, който е на световно ниво. Трябва да знаете, че тук, в Месина, за него отдавна се говори. Видни личности от градската управа бяха в препълнената зала. На първото представление имаше и много чужденци. Заедно с катедралата, която посещават, те задължително идват и в построения през 14-и век театър "Виторио Емануеле". С "Лешникотрошачката" балетът на Софийската опера постигна триумф в Месина."

 /НЗ/