Представяме ви солистите в „РОЖДЕСТВЕНСКА ОРАТОРИЯ” от митрополит Иларион (Алфеев) - КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ на 04.12.2015 19:00ч.
04 дек 2015

Представяме ви солистите в „РОЖДЕСТВЕНСКА ОРАТОРИЯ” от митрополит Иларион (Алфеев) - КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ на 04.12.2015 19:00ч.

Тази вечер фестивалът „Рождество Христово в Софийската опера” се открива с „Рождественска оратория” от митрополит Иларион (Алфеев) - първо изпълнение в България.

В това монументално духовно произведение ще чуем прекрасните гласове на солистите: Цветана Бандаловска (сопран), Антония Иванова (сопран), Атанас Младенов (баритон), Ангел Христов (бас), Хрисимир Дамянов (тенор) и Рая Начева – (мецосопран).

Участват още хор на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева, хор и оркестър на Софийската опера с хормайстор Виолета Димитрова и диригент Велизар Генчев.

 Atanas Mladenov 150

Атанас Младенов  завършва с отличие НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков. Специализира Росиниева музика при видния тенор и педагог Раум Хименес в Барселона. Постъпва като артист в Софийската опера и балет през 2012 г. Гастролира успешно с „Риголето” и „Севилският бръснар” във Франция, в ролята на Джермано („Копринената стълба” от Дж. Росини) в Театро Росини, зала Педротти и Оперния фестивал в Пезаро, Граф Робинсън („Тайният брак” от Чимароза) в Театър Алесандро Бончи,  гр. Чезена, Италия. Следват високооценените му дебюти в ролите на Белкоре (Любовен еликсир” от Г. Доницети), Фредерик („Лакме” от Л. Делиб), Гаспаро („Рита” от Г. Доницети), в „Тоска”, „Бохеми” и „Джани Скики”, в ролята на Мустакатко („Златната ябълка” от П. Хаджиев). Забележително е и участието му във „Вертер” от Масне и в премиерата на „Залезът на боговете” от Р. Вагнер на сцената на Софийската опера и балет.

 Angel Hristoff 150

Ангел Христов завършва екология в Софийския университет, но влечението към музиката го отвежда като хорист в ансамбъл „Те Деум”, а по-късно и в Музикалната академия, където учи при Нели Божкова и Никола Николов. През 2003 г. дебютира в Софийската опера в „Бал с маски” (Верди), година по-късно в „Дон Жуан” (Моцарт), а след това в „Дон Карлос” и „Риголето” (Верди) и поредица от централни басови партии във „Вълшебната флейта” (Моцарт), „Хофманови разкази” (Офенбах) „Тоска”, „Джани Скики” (Пучини) и др. Ангел Христов осъществява и успешни гастроли в Германия, Швейцария и Япония.

 Tsvetana Bandalovska 150

Цветана Бандаловска завършва ДМА „Панчо Владигеров”, като магистър по класическо пеене в класовете на проф. Сима Иванова и доц. Христина Ангелакова. Специализира психо – техника по актьорския метод на Майкъл Чехов. Лауреат е на редица конкурси - „Борис Христов” през 2004 г., удостоена със сребърен медал, връчен й от знаменитата Гена Димитрова, избрана да представя България на конкурсите „Певец на света” в Кардиф, Уелс през 2005 г. и „Опералия” на Пласидо Доминго във Вашингтон, САЩ през 2001 г. От 2001 г. е солистка в Софийската опера, на чиято сцена превъплъщава роли в „Бохеми”, „Турандот, „Мадам Бътерфлай” от Пучини, Маргарита от „Фауст” на Гуно, Дона Елвира в „Дон Жуан” и други.

 Antonia Ivanova 150

Антония Иванова завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Илка Попова. През 2004 г. дебютира в Русе в операта „Слугинята господарка” от Перголези. През 2010 г. дебютира в Софийската опера и балет в ролята на Хитрата лисичка от едноименната опера от Л. Яначек, адаптация за деца. Участва и в други спектакли за малката публика – „Вълшебната флейта” от Моцарт, „Червената шапчица” ,”Вълкът и седемте козлета” и „Бременските градски музиканти” от Ал. Владигеров, „Рейнско злато за деца” от Р. Вагнер,”Златната ябълка” от П.Хаджиев,”Аладин и вълшебната лампа” от Нино Рота,”Козелът сърдитко” от Юли Дамянов,”Хензел и Гретел” от Хумпердинг. Изпълнява също партиите на Тебалдо и Глас от небето в „Дон Карлос”, Овчарчето в „Тоска”, Джанета в „Любовен еликсир”,Глас на горска птица „Зигфрид”от Р.Вагнер. През 2003 г. специализира в Майсторския клас на проф. Магда Надор в Баден бай Виин, Австрия.

 Hrisimir Damyanov 150

Хрисимир Дамянов е роден 1987 г. в гр. Шумен. През 2010 г. завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Илка Попова – магистърска степен. Сега продължава обучението си в класа по класическо пеене на доц. Констанца Вачкова. Носител е на награди от конкурсите: „Франц Шуберт”, „Млади виртуози”, „Академик Марин Големинов”, „Йозеф Хайдн”, „Петер Коньович”. Репертоарите му включват ролите: Дон Отавио от „Дон Жуан”, Ферандо от „Така правят всички”, Тамино от „Вълшебната флейта”, Граф Алмавива от „Севилският бръснар”, Дон Рамиро от „Пепеляшка”, Арлекин от „Палячи”, Илия от „Луд Гидия”, Трике от „Евгений Онегин”.

 Raya Nacheva 150

Рая Начева е магистърпо оперно пеене от Консерваторията на Лас Палмас. Усъвършенства вокалната си техника във Виена (2005-2007) с камерзенгерин на Виенската Щатсопер Маргарита Лилова, Весела Златева и маестро Петер Еделман. Впечатляващи са нейните участия в ролите на Фидалма („Тайният брак” от Чимароза), Отон („Коронацията на Попея” от К. Монтеверди), Дорабела („Така правят всички” от В.А. Моцарт), Керубино и Марчелина („Сватбата на Фигаро” от В.А. Моцарт), Майката (”Хензел и Гретел” от  Е. Хумпердинк). Р. Начева печели стипендия връчена й лично от корепетитора на Миланската скала Армандо Анселми чрез Музикален център „Борис Христов”. През 2011 г. прави своя успешен дебют и в жанра „сарсуела”, участвайки в многобройни концерти в Испания, Австрия, Италия и др.