На 12 декември гостуване на Вердиевият глас от Бусето – НИКОЛАЙ БИКОВ в ролята на Великия инквизитор в "Дон Карлос"
30 ное 2015

На 12 декември гостуване на Вердиевият глас от Бусето – НИКОЛАЙ БИКОВ в ролята на Великия инквизитор в "Дон Карлос"

Николай Биков е наречен още през 2000 г. от италианската критика „Вердиевият глас от Бусето”. На общинската територия на Бусето се намира село Ронколе Верди, родното място на Джузепе Верди.  През 2000 Биков е финалист на 40-то издание на Певческия конкурс „Вердиеви гласове град Бусето“.

Биков е роден в София през 1969 г. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия „П. Владигеров” в София през 1994 г. След това специализира в Академията „Борис Христов” в Рим, където получава Специалната награда в категория баси през 1997 г. на Международния конкурс „Млади оперни певци от Източна Европа“. После специализира в Академията по белканто „CUBEC“ във Виньола при Николай Гяуров.

Басът изнася концерти в градовете Ямагата, Саката и Токио с Филхармоничния оркестър на Ямагата под диригентството на Маестро Дж. Пройети.

Пял е ролите на Тимур („Турандот“) на фестивала „Пучини“ в Торе дел Лаго; Дон Базилио („Севилският бръснар“) в Операта на Лас Палмас и в Операта на Гозо/Малта; Закария („Набуко“) на фестивала „А. Краус“ в Лас Палмас; Княз Гремин („Евгений Онегин“) във Филхармоничния театър/Верона; Граф Валтер („Луиза Милер“) в Операта на Палм Бийч; Филип II („Дон Карлос“) в театър „Дел Джилио“/Лука; Спарфучиле („Риголето“) в театрите на Прато и Сиена, в Операта на Гозо и в Националния театър/Тирана; Рамфис („Аида“) в театър „Фраскини“/Павия и в Националния театър/Тирана; Руше („Андреа Шение“) в театър „Доницети“/Бергамо, театър „Гранде“/Бреша, театър „Фраскини“/Павия, театър „Пончинели“/Кремона и театър „Социале“/Комо; Орбацано („Танкред“) в Тулонската опера; Великият инквизитор („Дон Карлос“) в театър „Верди“/Пиза, театър „Ла гран гуардия“/Ливорно, театър „Гранде“/Бреша, театър „Дел Джилио“/Лука и театър „Социале“/Ровиго; Кралят на Египет („Аида“) в Операта на Гозо/Малта; Воцек („Воцек“) в Римската опера, диригент Дж. Джелмети; „Лейди Макбет“ на Шостакович в театър „Комунале“/Флоренция; Командора („Дон Жуан“) в театър „Аржентина“ /Рим; Анджелоти („Тоска“) в театър „Карло Феличе“/Генуа.

За фондация „Арена ди Верона“ пее в „Реквием“ на Моцарт, „Едип цар“ на Росини (дирижиран от Кл. Шимоне), „Исус Навин“ на Мусоргски и „Девета симфония“ на Бетовен за театър „Рендано“ в Козенца.

Николай Биков сътрудничи на БНР за записите на „Малка тържествена меса“ на Росини, „Коронационна меса“ на Моцарт, „Стабат Матер“ на Росини, „Реквием“ на Доницети, „Бохеми“ на Пучини и арии от италиански, руски и френски автори.

През март 2014 г. той пее отново в „Малка тържествена меса“, излъчена по БНР. Реализира DVD на „Дон Жуан“ и „Тоска“, както и CD на „Меса ди глория“ на Росини.