ПРЕДПРЕМИЕРА НА „АТИЛА“ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ
19 ное 2015

ПРЕДПРЕМИЕРА НА „АТИЛА“ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Два детски спектакъла и поглед към тайните на операта и балета допълват празника

С предпремиера на „Атила“, концерт за бебоци, балета за деца „Зле опазеното момиче“ и уъркшопи за тайните на оперното и балетно изкуство ще изкушава този път зрителите в Нощта на театрите Софийската опера. Близо 11 часа ще продължи третото поредно издание на нощта в първия ни оперен театър тази събота, 21 ноември. Почетен гост ще бъде известният от години оперен изпълнител Димитър Станчев. Посланици на театъра този път са балерината Боряна Петрова и тенорът Даниел Острецов. Двамата лично ще участват в туровете „Тайните на Операта“, по време на които от 10.00 до 17.30 ще бъдат отворени за публиката гримьорни, репетиционни зали, гардероби. В централното фоайе посетителите ще бъдат посрещани от фотоизложба, запечатала мигове от звездни постановки като „Пръстенът на нибелунга“ и „Тристан и Изолда“ от Вагнер, „Дон Карлос“ от Верди, „Пепеляшка“ от Росини, „Турандот“ от Пучини, балетите „Лебедово езеро“ и „Баядерка“. В друго фоайе художникът Християна Михалева-Зорбалиева ще покаже оперни и балетни костюми от различни постановки. Гримьорът Огнян Янков ще демонстрира някои от тайните на театралния грим.

Най-нетърпеливите – малчуганите до 3-годишна възраст, ще дойдат първи за празника, който започва с вече традиционния Концерт за бебоци. Придружени от майки, татковци и роднини, в същия час, 11.00, на Малката сцена деца над 3 години ще се насладят на поучителната и забавна история, която разказва балетът „Зле опазеното момиче“ по музика на Луи Херолд и Петер Лудвиг Хертел. Веднага след края на представлението в компанията на посланиците за Нощта на театрите режисьорът Риолина Топалова и солисти на балета ще разкажат и покажат на зрителите как се прави спектакъл за деца. В тайните на оперните детски спектакли час по-късно, от 13.20 ще въведе публиката режисьорът Юлия Кръстева. Тя режисира постановката на „Атила“ от Джузепе Верди, чиято предпремиера е от 18.00 ч. същия ден и в която в ролята на Леоне публиката ще види известния наш оперен изпълнител Димитър Станчев. Той е почетният гост в тазгодишното издание на Нощта на театрите в Софийската опера и срещата с него ще започне в 14.00 ч. Предпремиерата на „Атила“ е посветена на 100-годишнината от рождението на големия наш интелектуалец Петър Увалиев.

Билетите за който и да е от спектаклите в Нощта на театрите ще осигурят достъп до всички събития в Софийската опера. Зрителите, които желаят да посетят само туровете или някое от събитията, ще имат тази възможност на преференциалната цена от 8 лв.