Историческа опера възражда царството на Иван Асен II - БНТ репортаж
01 ное 2015

Историческа опера възражда царството на Иван Асен II - БНТ репортаж

Първата ни историческа опера “Борислав” се завръща на софийската сцена след близо вековно отсъствие. В Деня на народните будители Софийската опера и балет открива новия  творчески сезон с постановката, посветена на великия войвода на цар Иван Асен II.

Минималистична постановка и красиви средновековни костюми възраждат царството на Иван Асен II в първата българска опера “Борислав”. Историческият спектакъл се пренася на софийската сцена, след като бе представен на крепостта Царвец през лятото.

В Либретото по едноименната драма на Иван Вазов оживява любовта между предводителя на войската и дъщерята на Иван Асен II – Тамара. А чувствата се оказват по-силни от политическите интриги.

акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: “Главната ми роля беше, заедно с моите артисти, да направим такива отношения на героите, чрез които макар и исторически, те да звучат съвременно и днес.”

С премиерата в Деня на народните будители академик Карталов иска да срещне публиката и с основателя на българската опера – композиторът Георги Атанасов.

акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: “Тази година ние отбелязваме 125 години от създаването на Софийската опера.  Само, ако обърнем поглед назад, как ли са се чувствали тези пионери и спартанци в една София, която никъде на картата не я е имало, като че ли?”

Ако не сте успели да си вземете билет за тази вечер, следващото представление ще можете да гледате на 8 ноември.

Айше Сали

ВРЪЗКА КЪМ РЕПОРТАЖА