Българската "Валкюра" изправи на крака германската публика - БНР
18 сеп 2015

Българската "Валкюра" изправи на крака германската публика - БНР

Софийската национална опера и балет представя тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Вагнер във Фестивалния театър в град Фюсен на брега на езерото Форгензее, във водите на което се отразяват приказният дворец Нойшванщайн и величествените очертания на Баварските Алпи.


С продължителни бурни аплодисменти, викове „Браво!“ и тропане с крака бяха оценени от публиката и първият спектакъл – „Рейнско злато“, и вторият – „Валкюра“. Артистите на Софийската опера се радват на голямото уважение и възхищение на меломаните – германци и вагнерианци от Холандия, Великобритания, САЩ, Австралия, както и на първите положителни отзиви в немската преса.

 

Някои вагнерианци са гледали спектаклите в София, харесали са ги и са пристигнали във Фюсен, за да ги гледат отново. Тук, където могат да се разходят и до замъка Хоеншвангау и да видят пианото, на което гениалният композитор Рихард Вагнер и неговият покровител крал Лудвиг II са свирели заедно и са разговаряли за изкуството. А някои вагнерианци гледат спектаклите за първи път тук, харесват ги и биха искали да дойдат и в България заради Софийската опера.

Чуйте репортажа от Фюсен в звуковия файл.