Маестро Пламен Карталов: България постави много високо летвата на оперния театър в Германия - БНР
13 сеп 2015

Маестро Пламен Карталов: България постави много високо летвата на оперния театър в Германия - БНР

Софийската национална опера гостува в Германия и представя тетралогията на Вагнер "Пръстенът на Нибелунга".

Почти 1 350 зрители меломани от цяла Германия гледаха българската постановка. Билетите започват от 55 евро. След премиерата на "Рейнско злато“ немската публика избухна в повече 10-минутни аплодисменти. Разговарях с хора, дошли от Мюнхен, Берлин, Байройт и всички те се изказваха възторжено за постановката, певците и за немското произношение, което са постигнали. Кметът на Фюсен Пол Якоб изрази желание това да постави началото на бъдещ оперен фестивал тук и поредица съвместни проекти със Софийската опера, разказа музикалният редактор Росица Кавалджиева.

Директорът на Софийската национална опера маестро акад. Пламен Карталов каза зa “Хоризонт” в предаването “Неделя 150”, че турнето в Германия е много успешно:

Резултатът е плод на много дарители и спонсори, които повярваха, че българският "Ринг" ще бъде представен в Германия. Това е голям успех на българския оперен театър в Германия. Публиката не мърдаше от местата си 2,36 часа не само заради вълнението от операта, а и заради любопитството как така българите говорят и пеят прекрасно на немски език. България постави много високо летвата на оперен театър в Германия. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Интервю на Лили Маринкова и Росица Кавалджиева с маестро акад. Пламен Карталов