ВАГНЕРОВИЯТ ФЕСТИВАЛ СЕ ОТКРИВА ВЪВ ФЮСЕН С „РЕЙНСКО ЗЛАТО“
12 сеп 2015

ВАГНЕРОВИЯТ ФЕСТИВАЛ СЕ ОТКРИВА ВЪВ ФЮСЕН С „РЕЙНСКО ЗЛАТО“

Часове остават до началото на дългоочаквания Вагнеров фестивал в баварския град Фюсен, където в четири вечери Софийската опера ще представи тетралогията на германския композитор „Пръстенът на нибелунга“. Това е дебют за първия ни оперен театър на тази сцена и първо изпълнение на най-популярното Вагнерово заглавие тук. Фестивалният театър вече е готов за откриването на празника. Цялото фоайе е украсено с над 60 плаката от различни постановки на „Пръстена“ от много държави. Сред тях се открояват плакатите от заглавията на тетралогията на Софийската опера. Най-нетърпеливите гости от цяла Германия и от други държави разглеждат изложбата в очакване на началото на Софийската Вагнерова седмица. Кметът на града Пол Якоб също посети в деня преди първото представление театъра, за да се запознае с хода на подготовката за голямото събитие.   

Специално за откриването на този важен гастрол на първия ни оперен театър пристигна министърът на културата Вежди Рашидов. Неговото желание е лично да пожелае „На добър час!“ на изпълнителите и на публиката тази вечер.

7R8A4427 1 2Още от вчерашния ден най-страстните почитатели на творчеството на Вагнер са в и около Фестшпилхаус, наслаждавайки се на хубавото есенно време и на гледката на Баварския Алгой със замъка „Нойшванщайн“ от брега на езерото Форгензее. Сред най-преданите вагнерианци са пристигналите във Фюсен специално за българския „Пръстен“ д-р Ема Хазарика и Хейзъл Филъри от Великобритания. В състава на голяма група почитатели на музиката от Music Club of London през лятото на 2014 г. двете изгледаха второто в България и на Балканите изпълнение на тетралогията. Все още носят емоцията от софийските спектакли, научили са имената на част от солистите и с гордост показват снимки, направени за спомен с тях на сцената на Софийската опера.

Д-р Хазарика е хирург, който всяка година прави безплатни операции в индийския щат Асам на хора, които не могат да си позволят средствата за подобно лечение. Нейна втора страст е музиката, но тя пише и поезия и разкази, пее в хор. Увлича се и от дърворезбата. Обикаля целия свят с приятелката си Хейзъл, за да гледат оперни представления. Има и своя мечта, свързана с музиката – да запише творбата на Берлиоз „Les nuits d’ete“.

Медицинската сестра Хейзъл Филъри също е страстен почитател на театъра и операта. Откакто не практикува активно професията си, е изцяло отдадена на операта. Член е на лондонската секция на Вагнеровото общество от 1973 г. Гледала е 10-ина различни постановки на „Пръстенът на нибелунга“, но има особена слабост към софийската на Пламен Карталов. За нея и за приятелката й д-р Хазарика неочакваната среща с режисьора във Фестшпилхаус е особено радостна.