Президентът приветства гостуването на Софийската опера в Германия
12 сеп 2015

Президентът приветства гостуването на Софийската опера в Германия

Софийската опера гостува в историческия град Фюсен в Германия с тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга". Посещението се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Държавният глава изпрати поздравително писмо до първия ни оперен театър, съобщават от операта. 

"Всяка нация има своите забележителни таланти в сферата на изкуството. Малцина обаче са онези титани на духа, които можем да причислим като универсално достояние на целия свят. Сред тях е и бележитият германски композитор Рихард Вагнер. Близо 27 години от живота си той посвещава на внушителната тетралогия "Пръстенът на Нибелунга", превърнала се във връх на неговия личен и творчески път. Изключително съм горд, че в чест на 200-годишнината от рождението на този световен талант целият екип на Софийската опера и балет с ентусиазъм, професионализъм и отдаденост изкова първия български вагнеров "Пръстен", пише той.

"По този начин България отново дава свой принос към световната културна съкровищница. В спектаклите участват само български оперни артисти, които демонстрират високата класа на утвърдената българска школа в оперното изкуство. Българският "Пръстен" успява да представи по един уникален и неповторим начин това толкова сложно и многопластово по своя характер произведение, като същевременно запазва максимално неговата автентична неповторимост, посочва президентът.

"Едва ли има по-подходящо място от красивия средновековен Фюсен, на което и немската публика да се докосне до този забележителен спектакъл. Вярвам, че той ще издържи и този най-висок тест – да бъде представен в родината на Вагнер, като заслужи горещите аплодисменти на публиката и критиката. Изкуството е най-универсалният език, на който хората от различни точки на света могат не само да общуват, но и заедно да отправят послание за разбирателство и толерантност. Вярвам, че музиката за пореден път ще ни сплоти в търсене на духовно израстване", казва още той.