Хорст Зеехофер приветства Софийската национална опера - БНР
08 сеп 2015

Хорст Зеехофер приветства Софийската национална опера - БНР

От 6-и до 17-и септември трупата на Софийската национална опера гостува във Фюсен /Германия/, където ще представи българската постановка на „Пръстенът на нибелунга” на Вагнер. Това е първата на Балканите цялостна постановка на тетралогията, осъществена през 2010-2013 г. от режисьора акад. Пламен Карталов в чест на 200-годишнината от рождението на гениалния немски композитор.

Много се радвам, че Софийската национална опера ще представи изцяло тази мощна творба в Бавария. Фестивалният театър във Фюсен е добра сцена за това, та нали оттук тръгва една духовна свързваща линия с творбата на Вагнер. За своите великолепни оперни светове той намерил в лицето на крал Лудвиг II пламенен почитател и поддръжник – същият Лудвиг, който в замъка Нойшванщайн близо до Фюсен и въвфестивалния театър видимо осъществил архитектурна визия, която в много отношения се доближава до фантастичния сценичен свят, който Вагнер изобразява в своите опери.

Софийската национална опера подчертава с изпълнението на комплектния Пръстен в родината на Рихард Вагнер своите международни претенции и артистичната си класа. Постановката е придала на творбата допълнителни интересни аспекти и е поставила силен акцент в историята на трактовките на Пръстена. Убеден съм, че изпълнението на пълния цикълна Пръстена ще въодушеви и публиката във Фюсен.

Представянето нацикъла на Пръстена във Фюсен от Софийската национална опера е не само изключително художествено събитие, но и ценен принос към европейското разбирателство под знака на музиката, написа в поздравително писмо до Софийската опера Министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер.

Преди доста години, като студент, посетих вагнеровия фестивал в Байройт и бях запленен както от музиката, така и от театралните идеи на великия маестро. Вярвах, че музиката на Вагнер е безкраен космос, отворен за всички епохи и интерпретации. Вярвах, че българските певци, които от десетилетия жънат успехи по големите световни сцени, могат да се превъплътят във вагнеровите герои със същата проникновеност, с която владеят италианския, френския и руския класически репертоар. Нашата мечта се сбъдна през 2013 година, когато на сцената на Софийската опера оживя първият „Пръстен” на Балканите, българското участие в честването по целия свят на 200-годишнината от рождението на Рихард Вагнер. След като и през лятото на 2014 година получихме високи оценки на международната критика и публика, целият екип събра кураж и увереност да покажем постановката и извън България, споделя режисьорът акад.Пламен Карталов.

Спектаклите от българската постановка на вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга” ще бъдат представени на сцената на Фестивалния театър в баварския град Фюсен в близост до замъка Нойшванщайн на 12-и септември – „Рейнско злато”, 13-и септември – „Валкюра”, 15-и септември – „Зигфрид” и 17-и септември – „Залезът на боговете”.

Автор: Росица Кавалджиева