23 юли 2015

Премиерата на историческа опера "Борислав" ще бъде сред автентичните декори на Царевец - БТА

            Премиерата на първата българска историческа опера "Борислав" ще бъде сред автентичните декори на Царевец. Със спектакъла ще бъде дадено началото на тазгодишното издание на фестивала "Сцена на вековете", с който ще се отбележат 30 години от създаването му и 830 години от въстанието на Петър и Асен, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет и ръководител на Летния оперен фестивал.

           Операта "Борислав" ще има две представления - на 24 и 25 юли от 21.00 часа на откритата сцена в крепостта "Царевец". Музиката е на маестро Георги Атанасов, който е написал операта през 1911 г. по едноименната драма на Иван Вазов.

           "Голяма част от действието, описано в сюжета, се е случило на Царевец при управлението на Иван Асен II. В естествените декори на хълма ще видите посрещането на воеводата Борислав и се надявам да усетите мощта от спечелената битка", каза Пламен Карталов.

           Той уточни, че близо година е продължила реставрацията на ръкописа на операта, открит в архивите на БАН. Тя няма да бъде поставяна в зала или на друго място. Той определи характера на творбата като национален, силен и патриотичен.

            Другият акцент в репертоара на фестивала е операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски. Представленията ще  са на 31 юли и на 1 август. Постановката е върху оригиналната версия на операта от 1869 г., но с различен финал -  възшествие през храма вместо смърт на угасналия от мъка руски владетел, посочи Карталов.

            Пред журналистите в пресклуба на БТА кметът Даниел Панов каза, че "Сцена на вековете" е една от емблемите на Велико Търново и припомни, че фестивалът е създаден през 1985 година.

           След близо 20-годишно прекъсване е възстановен с усилията на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" през 2008 година.

            От там уточниха, че през миналото лято постановките са били посетени от над 7000 български и чуждестранни зрители, а през тази година след всяко представление публиката ще може да наблюдава спектакъла "Царевград Търнов - звук и светлина".

Велико Търново, 23 юли /Марина Петрова, БТА/

       /ИС/