24 юли 2015

Даниел Панов: Оперният фестивал “Сцена на вековете” е една от емблемите на В. Търново - БТА

Йоана Миланова

Богата програма ще предложи на любителите на оперното изкуство Летният фестивал “Сцена на вековете”, който ще се проведе от 24 юли до 1 август във Велико Търново. И този път на откритата сцена на хълма Царевец ще оживеят вълнуващи истории, разказани от артистите на Софийската опера и балет. Тази година събитието се провежда в чест на 830- годишнината от въстанието на Асен и Петър.

Първата българска историческа опера в четири действия „Борислав“ на маестро Георги Атанасов и шедьовъра на руската класика, операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски са в афиша на тазгодишното издание на “Сцена на вековете”. Двете заглавия ще бъдат поставени на внушителна сцена на хълма Царевец. Любителите на операта ще могат да се насладят на спектакъла “Борислав” на 24 и 25 юли, а драматичната история на “Борис Годунов” ще бъде разказана на 31 юли и 1 август. Софийската опера и балет ще направи и две балетни вечери в Летния театър в парк „Марно поле“ – на 28 юли е балетът „Зорба гъркът“, а на 29 юли са балетите „Кармен“ и „Рапсодия в синьо“. Началният час за спектаклите е 21 ч. Тази година организаторите отделят специално внимание на най- малките. На 29 юли от 18 и 30 ч. в Летния театър ще бъде представен детския музикален спектакъл “Мечо Пух”. Билети за фестивала се предлагат в изнесени каси пред Община Велико Търново и до Съдебната палата, в Туристически информационен център, както и в мрежата. 

Оперният  фестивал традиционно се радва на голям интерес и вече се е утвърдил като едно от емблематичните събития на града, каза кметът на старата столица инж. Даниел Панов. “Община Велико Търново поддържа един от  най- богатите културни календари и значителна част от събитията са с национално и международно значение. Като кмет съм убеден, че един от най- впечатляващите фестивали е “Сцена на вековете”, посочи градоначалникът. Той припомни, че преди няколко години за събитието бе осигурено финансиране от европейските фондове като със средствата бяха оформени специални сценични площадки и места за публиката с капацитет 1500 души. Даниел Панов подчерта, че за устойчивостта на постигнатите резултати говорят многобройните посетители от всички точки на страната.

Кметът припомни, че фестивалът е създаден през 1985 год., а поводът е бил честването на 800 години от въстанието на Асен и Петър и полагане основите на Второто българско царство. Тогава режисьорът Пламен Карталов експериментално поставя на Царевец операта “Калоян” в изпълнение на Софийската опера и балет. Този спектакъл се превръща в истинско събитие и разчупва познатите стандарти за продуциране и възприятие на операта. Представлението предизвикало нечуван интерес и остава в историята с 12 000 посетители. През 1987 год. под открито небе е поставена и операта “Цар Калоян”, което също се радва на голям зрителски интерес. “След 21- годишно прекъсване с екипа на Общинската агенция по туризъм, на която аз бях управител, успяхме да възстановим културното събитие. Репертоарът бе обогатен с балетни творби”, каза Даниел Панов. Той подчерта, че през последните години емблематичният форум се реализира само със средства от общинския бюджет, което от своя страна допринася за развитието на културата и туризма в града.

“Това събитие се превърна в една запазена марка за Велико Търново. Средногодишно над 10 000 зрители гледат постановките. Посрещаме гости не само от страната и Европа, но и от държави като Обединените арабски емирства, Пакистан, Египет, Мексико, САЩ, Аржентина, Китай, Япония, Корея и Австралия”, заяви кметът на старата столица.

Даниел Панов изрази задоволство по отношение на развитието на културния календар на Велико Търново през последните години. Той цитира национален ежедневник, според който старата столица връща царствения си облик. “Като кмет това ме ласкае. Работим много, но има още какво да се желае. Вярвам, че със средства от европейските програми и от общинския бюджет ще успеем да постигнем много за града”, коментира градоначалникът.

Йоана Миланова