17 юли 2015

30-годишнината на фестивала "Сцена на вековете" ще бъде отбелязана с премиерата на операта "Борислав" от Маестро Георги Атанасов - БТА

           30-годишнината на фестивала "Сцена на  вековете" - на хълма Царевец във Велико Търново, ще бъде отбелязана с премиерата  на операта "Борислав"  от Маестро Георги Атанасов, съобщават от Софийската опера и балет.

            На 7 август 1985 г. в старопрестолния град се появява  първата оперна суперпостановка, на фона на естествената среда - кулите, бойниците, защитните валове, дворците и патриаршеските храмове на "вътрешния град" Царевец - без никакви декори, без корекции по отношение на историческото време и средата, защото операта на проф. Марин Големинов "Ивайло", чийто герой е водачът на първото селско въстание в средните векове, пресъздава събития, станали именно във Велико Търново, припомнят от операта.

            Тогава режисьорът на постановката  - Пламен Карталов, коментира:  "Контактът с публиката е единственото условие за успешен творчески резултат. Лично мен най-много ме радва, че почти 12 хиляди зрители можаха да видят четирите представления на спектакъла. Успехът беше пълен много преди началото на представленията, това може да послужи като стимул за осъществяването и на друг замисъл - да се превърне хълмът Царевец в постоянно място за летен оперен фестивал "Сцена на вековете" .

            Така, след 30 години, на 24 и 25 юли зрителите и гостите на Велико Търново ще могат да гледат "Борислав" - постановка на Пламен Карталов, основател на фестивала "Сцена на вековете".

             В ролята на цар Иван Асен Втори са Ангел Христов и Светозар Рангелов. Партията на Тамара изпълняват Лилия Кехайова и Любов Методиева, на Борислав - Атанас Младенов и Веселин Михайлов. Сред солистите са и  Пламен Папазиков, Цветан Цветков, Александър Носиков, Димитър Станчев.

            Диригент е Жорж Димитров. Сценографията е на Борян Белчев и Пламен Карталов, костюмите - на Християна Михалева-Зорбалиева.

           Събитията в творбата се развиват около 1237 година. Борислав, предводителят на войските на цар Иван Асен Втори, се завръща в Търново след поредната си славна битка. Народът го посреща възторжено. С особен трепет го очаква Тамара, дъщерята на царя. Борислав е решен да поиска ръката й. Двамата влюбени обаче са поразени от решението на баща й да я омъжи - по политически мотиви - за неаполитанския крал Фердинанд.  Царят дори нарежда на Борислав да отведе Тамара при жениха и да го представлява на сватбата - знак за огромно доверие. Борислав отказва и е хвърлен в тъмница. Междувременно се разбира, че в него е влюбена Ирина - дъщерята на пленения в битката при Клокотница епирски император Кир Тодор /Теодор Комнин/. Заради разкаянието си той е помилван и приет в двореца, където организира заговор срещу цар Иван Асен Втори и мечтае да се възкачи на престола. 

           Борислав успява да избяга от затвора и, изпълнен с желание за отмъщение, се съюзява с гърците. Тамара, съсипана, иска да постъпи в манастир. Борислав събира войска и се връща с намерение да убие царя и да отвлече Тамара. Случайно разбира, че Кир Тодор и боляринът Гавраил готвят убийството на царя и възкачване на българския престол на Кир Тодор. С дружината си Борислав помита съзаклятниците, спасявайки царя, честта и отечеството си.

       /МХ/