Не пропускайте в парка на Военна академия „Г.С. Раковски“:Комичният балет „Зле опазеното момиче“ само  на 14 юли - за последен път през този сезон
14 юли 2015

Не пропускайте в парка на Военна академия „Г.С. Раковски“:Комичният балет „Зле опазеното момиче“ само на 14 юли - за последен път през този сезон

Комичният балет „Зле опазеното момиче“ от  Луи Херолд и Петер Лудвиг Хертел ще се играе само на 14 юли, за последен път през този сезон на голяма сцена, във вековната гора на Военна академия „Г.С. Раковски”.

В него участват известни наши балетисти като: Росен Канев, Боряна Петрова, Никола Арнаудов, Георги Аспарухов, Румен Бонев, Елеонора Митева, София Цуцакова, Георги Банчев, Светлин Стоянов, Мария Ненова, Юлиана Шишкова, Захари Георгиев.

Хореографията, режисурата и либрето са на Риолина Топалова.

Този балетен шедьовър, в който са играли балерини от ранга на Галина Уланова,  Мая Плисецка и Алисия Алонсо има голям успех и на родна сцена.

Алчната Марцелина, която не разрешава на дъщеря си Лиза да се омъжи за бедния момък Колен, изпада в редица смешни ситуации и буди нашата усмивка.  В  основата на либрето са двама влюбени. Те преминават през много комични перипетии и най-накрая побеждават. Марцелина е принудена да даде съгласието си Лиза и Колен да сключат брак. Така в класическия  happy end, след поредица от забавни и весели ситуации, всички са радостни и щастливи.

На сцената народната духовитост изригва с цялата си пъстрота и фриволност. Сериите от енергични па де дьо са комбинирани с елементи от фолклорните танци в Англия и  Франция. Тъй като балетът е изключително забавен и се играе в много театри по света, неговите танци са и непрекъснато променяни. Всички хореографи и диригенти нагаждат според вкуса и разбиранията си сюжетните ситуации, вмъкват или съкращават музикални номера. Постановчиците Мариус Петипа, Лев Иванов, Александър Горски и други добавят музикални номера от балети на Делиб, Минкус, Пуни, Дриго.

Хореографията на Риолина Топалова е оригинална, неповторима и високопрофесионална. Тя прави  постановката  интересна както за възрастни, така и за деца. Любовта между Лиза и Колен се разгръща в лавина от забавни случки. Танците им покриват всеки сантиметър от сцената и са подходящи за цялото семейство.

Добрият хореограф притежава две неща, с които трябва да е роден – любов към танца и талант. Ако ги има, то значи е от хората, които са избрани за призванието си. А  Топалова е от тях.

Работата на художника на декора-  Борян Белчев и на художника на костюмите - Христяна Михалева-Зорбалиева е убедителна и интересна. Домът на Марцелина, нивите, отрупани с жито, хамбара, пред който е кулминацията на действието – това е света, на фона на който се развива любовта. Свят, пречупен през богати възприятия и галещи цветове, които пресъздават усещането за неповторимата любов.

Гледайте, балета „Зле опазеното момиче“ само в парка на Военна академия „Г.С.Раковски“ на 14 юли, от 19 часа.