Сопраното Йорданка Дерилова за ролята си на Брюнхилда в тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер
09 юли 2015

Сопраното Йорданка Дерилова за ролята си на Брюнхилда в тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер

Тази вечер в Софийската опера и балет завършва Третият Вагнеров фестивал , посветен на  знаменитата тетралогия на Рихард Вагнер – „Пръстенът на нибелунга”. В ролята на Брюнхилда ще гастролира солистката от операта в Десау, българката Йорданка Дерилова.

За това си изпълнение сопраното сподели:

„Ролята  на Брюнхилда в целия „Пръстен” за мене е от голямо значение. Трите образа на Брюнхилда във „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете” носят много силни и различни емоции. Дебютът ми при изграждането на трите Брюнхилди беше в театъра в Десау, в  постановка на Андре Бюкер. След това  се зарадвах много на поканата на  акад. Карталов за участие в грандиозната му постановка на „Пръстенът на нибелунга”. Обичам силните, големите предизвикателни женски образи. Брюнхилда вече стана любима моя роля.

Една интерпретация на  роля зависи от концетрацията и виждането на режисьора. И разбира се на базата на това започвам да изграждам своя образ. В комбинация с режисьора влагам и собствените си усещания и разбирания за  героинята. Така се получава един хармоничен процес, за да се получи наистина оптимален и много успешен резултат.

Лично за себе си аз съм свикнала да пея пред немска публика вече от много години, но разбира се е винаги много вълнуващо, когато трябва да представям образите на Изолда, Врюнхилда , Електра и др.  

Ще се радвам публиката да не пропусне и да гледа тази изключително интересна и емоционална постановка в Софийската опера и балет.