Днес, 15 юни в немския град Фюсен се  състоя пресконференция,  посветена на  гостуването на Софийската опера с „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер.
15 юни 2015

Днес, 15 юни в немския град Фюсен се състоя пресконференция, посветена на гостуването на Софийската опера с „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер.

На пресконференцията Пламен Карталов представи своя проект, осъществен само с български певци. На събитието присъстваха  изтъкнати представители на  немските културни и политически среди като кмета на гр. Фюсен, г-н Пол Якоб и г-н Щефан Вайгерт, директор на театъра в града. От българска страна бяха постановчикът Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, министърът на културата  Вежди Рашидов и българкият посланик в Берлин Ради Найденов.

Тетралогията  „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер, с нейните четири опери : „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”, която се постави от 2010 до 2013 година на сцената на Софийската опера и балет  и  ще  гостува във фестивалния театър на град Фюсен от  12 до 17 септември, т.г. 

Гостуването се осъществява  под патронажа на президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев и с подкрепата на министъра на културата Вежди Рашидов.

Очаква се представленията от цикъла „Пръстенът на нибелунга” да бъдат посетени от известни немски политици и  от изтъкнати представители на  културните среди в Германия.

Първият камък за строежа на Фестивалният център в град Фюсен е положен на 25 август 1998 година, за 153 годишнината от рождението на Лудвиг Втори. Фестивалният театър е открит на 25 март  2000 година и до този момент в него не е играна тетралогията на Рихард Вагнер. 

Театърът във Фюсен се намира в близост до замъка на Лудвиг Втори, благодетел на големия немски композитор и философ  Рихард Вагнер.

Българската и чуждестранната критика даде висока оценка на  постановката на „Пръстенът на нибелунга”. Нейното гостуване  се очаква с голям интерес от много вагнерианци и почитатели на творчеството на Вагнер.