Юбилейно матине за „Турандот“ и Гена Димитрова в Софийската опера
01 юни 2015

Юбилейно матине за „Турандот“ и Гена Димитрова в Софийската опера

С юбилейно матине на 7 юни от 11.00 ч. и спектакъл на „Турандот“ същия ден от 16.00 ч. Софийската опера ще отбележи двоен юбилей. В годината, когато се навършват 40 години от дебюта на Гена Димитрова в ролята на Турандот в Тревизо, Италия – 1975 г. – се честват 20 години от премиерата на постановката на операта на Пучини на режисьора Пламен Карталов.

Българо-гръцката продукция, създадена през 1995 г., връща на сцената на Софийската опера голямото драматично сопрано Гена Димитрова и диригента Методи Матакиев. Постановката е играна с голям успех през 2000 г. , по време на първото турне на театъра в Япония. Възстановена е по искане на японската импресарска агенция, която организира гостуванията на първия ни оперен театър в Страната на изгряващото слънце.

По време на юбилейното матине на 7 юни ще бъдат показани откъси от звездни представления с участието на Гена Димитрова в тази роля в София, Милано и Верона. Ще бъдат разказани и спомени от работата с прочутата изпълнителка на Турандот, която си отиде от този свят през юни 2005 г.   

В „Турандот“ на 7 юни от 16.00 ч. в ролята на капризната китайска принцеса ще бъде ученичката на Гена Димитрова Габриела Георгиева, Калаф ще е Костадин Андреев, който е пял в тази опера с голямото драматично сопрано. В ролята на Лиу ще се превъплъти Силвана Пръвчева. Участват и Мирослав Андреев, Светозар Рангелов, Атанас Младенов, Пламен Папазиков, Даниел Острецов, Николай Петров. Диригент на спектакъла е Григор Паликаров.

Спектакълът е част от представянето на програмата за предстоящото шесто турне на Софийската опера в Япония тази есен от 6-21 октомври. То ще включва 6 представления на „Турандот“ и 3 – на операта от Бородин „Княз Игор“. За първото гостуване на Софийската опера в Япония Пламен Карталов привлича за постановките си "Турандот" от Пучини и "Джоконда" от Понкиели оперните легенди Гена Димитрова и Никола Гюзелев. Следващите гастроли на театъра в тази страна са през 2002, 2005, 2008 и 2012 г.