"Аида" - копродукция с "Арена ди Верона" на режисьора Уго де Ана, може да се види отново в Софийската опера на 8, 9 и 10 май - София, 27 април /Пенка Момчилова, БТА/
28 апр 2015

"Аида" - копродукция с "Арена ди Верона" на режисьора Уго де Ана, може да се види отново в Софийската опера на 8, 9 и 10 май - София, 27 април /Пенка Момчилова, БТА/

 "Аида" от Верди - копродукция с "Арена ди Верона" на режисьора Уго де Ана, една различна, но вярна на духа на оригинала постановка, може да се види отново в Софийската опера на 8, 9 и 10 май, съобщават от операта.

Сценографията и костюмите също са на аржентинския режисьор, който отдавна е покорил най-големите световни сцени. Той е водеща фигура от фестивала на "Арена ди Верона", който навърши един век през 2013 г., отбелязват от операта.

Концепцията на режисьора за спектакъла е като интимна опера, в която отношенията на героите са на преден план.

Зрителите  ще уловят драматизма на любовния триъгълник, оформен от главните действащи лица, ще усетят смисъла на ключовите за Верди думи - власт, народ, родина.

Уго де Ана е работил с гениалните български гласове на световните сцени и пази скъп спомен за приятелството си с Гена Димитрова.

Друго известно име в афиша е на хореографката Леда Лойодиче. През дългогодишната си кариера тя е творила със светила като Джанфранко Меноти, Франко Дзефирели, Мария Калас. Участвала е в "Казанова" на Фредерико Фелини, правила е хореографията и на хита на Роберто Бенини "Животът е прекрасен".

Третата забележителна фигура в постановъчния екип е германският диригент Ерих Вехтер, който е възхитен от Софийската опера и балет. 

Артистите в "Аида" са солистите на първия ни оперен театър, доказали своя талант на наша и на международна сцена. В съставите са Димитър Станчев, Гергана Русекова, Габриела Георгиева, Мартин Илиев, Ангел Христов, Бисер Георгиев, Николай Павлов, Силвана Пръвчева, Петър Бучков, Цвета Сарамбелиева, Баясгалан Дашням, Костадин Андреев, Светозар Рангелов, Венцеслав Анастасов, Хрисимир Дамянов, Любов Методиева.  

Първата постановка на "Аида" в България - през 1914 г., е на Тодор Хаджиев, баща на видния композитор Парашкев Хаджиев.

През годините на сцената на Софийската опера и балет са дефилирали коне, появявали са се бутафорни слонове и т.н. Лелята на Филип Киркоров - оперната певица Мария Крикорян, също е участвала в "Аида", припомнят от операта.

/ИС/

София, 27 април /Пенка Момчилова, БТА/