Април 2015 - Софийска опера и балет
29 мар 2015

Април 2015 - Софийска опера и балет

 


Скъпи приятели на Софийската опера и балет,

През  април в афиша на нашия театър има много разнообразни и интересни заглавия, които ще грабнат Вашето внимание.

cinderella pic1 230
На първи април, празникът на шегата, ще имате възможност да се срещнете с едно от най-великите оперни произведения – „Пепеляшка” от Росини.


Тази комична и жизнеутвърждаваща творба се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. За своята постановка, режисьорът Вера Петрова споделя: „Искрено се надяваме, че публиката, гледайки невероятно интересните характери, създадени от Росини, ще припознае себе си в различните житейски ситуации. Като се започне от взаимоотношенията в семейството и се стигне до отношението ни към хората изобщо.

cinderella pic1 180И дано, съпреживявайки историята, всички ние разберем, че само смехът и голямото сърце ще направят нашия свят едно по-хубаво място.”

Участват:
Хрисимир Дамянов, Атанас Младенов, Николай Петров, Милена Гюрова, Благовеста Мекки-Цветкова, Мария Жинга, Мартин Цонев.

Гости певци са Мария Жинга – сопрано от Румъния, която зрителите ще видят в ролята на Пепеляшка и Мартин Цонев, бас, който живее и работи в Германия – в ролята на Алидоро.  


Диригент
е Григор Паликаров

IMG 2377 230На 4 и 5 април любителите на балета ще  могат  да се потопят в прекрасния свят на „Спящата красавица” от Чайковски.

Това е емблематичен балет – може би по-емблематичен от “Лебедово езеро”. Той  изисква съвършена танцувална техника, дори е бил създаден, за да покаже виртуозността на най-перфектните балерини на своето време.

Зрелището е прекрасно. При поставянето на балета Маша Илиева го е съкратила наполовина. Кондензирала е действието, без да нарушава прекрасната хореография. Направила е балетната приказка по-интересна и още по-вълшебна.  

IMG 0794 230В спектаклите вземат участие първите солисти на балета.

04.04.2015 19:00

Катерина Петрова, Цецо Иванов, Вихра Маджарова, Венера Христова, Боряна Петрова, Никола ХаджитаневДиригент ГРИГОР ПАЛИКАРОВ

 


IMG 2736 23005.04.2015 16:00


Марта Петкова, Емил Йорданов, Диляна Никифорова, Венера Христова, Боряна Петрова, Никола Хаджитанев
Диригент ГРИГОР ПАЛИКАРОВ

 

zorba-230Софийската опера и балет ще представи на 8 април  шедьовърът на Микис Теодоракис „Зорба гъркът”. Хореографията, режисурата и либрето са на Лорка Масине.

Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и се играе при препълнени салони.

Участват: Росен Канев, Диляна Никифорова, Никола Хаджитанев, Сара-Нора Кръстева, Трифон Митев.

 

LA SYLPHIDE230На 17 и 19 април поклонниците на балета ще могат да гледат в „Силфида” от Херман Льовенскьолд  невероятно талантливите:

Марта Петкова, Цецо Иванов, Калина Калчева, Иванка Касабова, Георги Аспарухов - на 17.04
и
Веса Тонова, Емил Йорданов, Калина Калчева, Иванка Касабова, Никола Арнаудов – на 19.04.

Григор Паликаров е диригет и на двата спектакъла.

IMG 6765 230В края на април има две балетни представления на „Копелия” от Лео Делиб.

На 26.04. Участват: Боряна Петрова, Никола Хаджитанев, Росен Канев
Диригент
Борис Спасов

На 29.04. Участват: Ерина Нишитама, Александър Александров, Росен Канев
Диригент
Борис Спасов

IMG 6751 230За работата си над „Копелия”, големият наш балетист и хореограф Бисер Деянов казва: „В Операта танцуват моята постановка, която не е играна няколко сезона. Стремя си при всяко докосване до хореографията да запазя духа на приказката – тя да бъде не само за малки, но и за големи. Против осъвременяването съм на класическите балети. За мен балетът е не само танц, но и театър. Радвам се, че всички от трупата на нашия балет са и добри актьори. Прекрасната музика на Лео Делиб обединява сполучливо класическите и характерните танци на различни националности. Сякаш самият композитор, още по негово време, по един символичен начин прогнозира обединението на нациите в Европа.


Постановката на „Копелия”, благодарение на нашия балет, е едно великолепно бижу. Бижу, което трябва да се поддържа”.

VERDI7 190Софийската опера представя на 9 април,  в навечерието на най-големия православен празник Великден, прочутия „Реквием” на Верди.

Големият английски писател Бърнард Шоу казва за великата творба на Верди: „Това е музика, която навлиза в сърцето и разтърсва душата. Нищо чудно да надживее оперите му”. Програмата на „Реквием” е следната:

Диригент: Ерих Вехтер

Сопран: Радостина Николаева
Мецосопран: Цвета Сарамбелиева
Тенор: Камен Чанев
Бас: Светозар Рангелов

Хор и оркестър на Софийската опера

DON CARLO230На 18 април ще се играе харизматичната творба на Верди „Дон Карлос”.

Участват:
КРИСТИАН ЧЕЛЕБИЕВ, Мартин Илиев, Бисер Георгиев, Петър Бучков, Ангел Христов /Монах/, Радостина Николаева, Цвета Сарамбелиева, Мария Павлова, Румяна Димитрова, Георги Дуков, Антония Иванова /Глас от небето/, Александър Георгиев, Антон Радев, Ваньо Димитров, Кръстан Кръстанов, Стоил Георгиев, Стоян Балабанов
Диригент Григор Паликаров

Операта  не слиза от репертоара на нашия театър и винаги е била магнит не само  за най-добрите ни певци, но и за публиката ни.

TSCA230Преди три години Coфийската опера вдигна на крака японската публика при откриването на ремонтираната след земетресението концертна зала на град Мито. Българските артисти изпяха на японски химна на префектура Ибараки, в която е Мито, и представиха „Тоска” с режисьор акад. Пламен Карталов. Така първият ни оперен театър изрази солидарността си с японския народ след трагедията от земетресението. Главните изпълнители събраха овациите на публиката, която наброяваше повече от 1500 зрители.

Не по-малко овации събира и всеки спектакъл на „Тоска” на родна сцена. На 23 април зрителите ще видят чудесното изпълнение на талантливие гости от Унгария – Мария Темеши, сопрано в ролята на Тоска и Михай Калманди, баритон, в ролята на  Скарпия.

tosca 230 2Участват още: Костадин Андреев, Петър Бучков /Анджелоти/, Антон Радев /Клисар/, Николай Павлов, Александър Георгиев, Ангел Христов /Тъмничар/, Антония Иванова
Диригент ЕРИХ ВЕХТЕР

24.04
Участват: Радостина Николаева, Мартин Илиев, Бисер Георгиев, Ангел Христов /Анджелоти/, Антон Радев /Клисар/, Пламен Папазиков, Александър Георгиев, Петър Бучков /Тъмничар/, Антония Иванова
Диригент ЕРИХ ВЕХТЕР

POOH230С вълнуващите и закачливи мюзикли за деца : „Мечо Пух” (5 април) от Андрей Дреников, „Вълкът и седемте козлета” (11 април ) от Александър Владигеров и „Бременските музиканти” ( 15 март) от Александър Владигеров Операта запознава малките си приятели с чудесния свят на приказките и с произведенията на двамата ни големи композитори.

ALADIN230На 25 април на сцената на първия ни оперен театър ще се играе операта за деца „Аладин и вълшебната лампа” от Нино Рота.

Участват: Николай Павлов, Николай Петров, Милена Гюрова, Румяна Петрова, Димитър Станчев, Стоил Георгиев, Николай Иванов, Ивайло Йорданов, Ваньо Димитров, Елена Стоянова, Илия Илиев /Духът от лампата/, Антон Радев
Диригент Стефан Недялков
 

Спектакълът е създаден по едноименната приказка от „Хиляда и една нощ". Това е една от най-хубавите приказки на Шехеразада. Разказвайки ни приказката и запознавайки ни с героите в нея, духът всъщност разкрива своята история. Той помага на принцесата и на Аладин не само, защото му е наредено да ги срещне, но и защото знае какво е да си сам.Представлението е  за деца над 4 години.

Билети за представленията се продават на касата на Софийската опера и балет, ул. „Врабча” №1.Ваша Софийска опера и балет

www.operasofia.bg