Изработват стотици костюми за операта “Борис Годунов” на открито - БНТ - юни 17, 2014
17 юни 2014

Изработват стотици костюми за операта “Борис Годунов” на открито - БНТ - юни 17, 2014

В “По света и у нас” вече ви разказахме за мащабната сцена, която се издига пред храм-паметника “Свети Александър Невски”. Там започнаха и първите репетиции на операта “Борис Годунов”. Премиерата ще е на 27 юни. Докато солистите, хорът и оркестърът работят по амбициозната суперпродукция, в ателиетата вече се шият костюмите за постановката.

Да се постави опера като “Борис Годунов” не е изпитание само за музикантите. Това е тежко заглавие с много костюми, и работата в шивашките ателиета започва месеци по-рано. В тази опера основната тежест пада върху мъжката шивалня, защото в “Борис Годунов” почти няма женски персонажи. Тук работата започва точно в девет, и за да е готово всичко навреме от машините не се става с часове. В сложната украса на болярските костюми се включват и две художнички. Те декорират със стотици перли царският костюм на Борис Годунов. За проектите е поканена Марта Миронска, която дълги години работи в киното.

Марта Миронска – художник по костюмите: “Сцената е огромна и задължително трябваше да се използват по-едри детайли за самите костюми, за да може да имат ефект.”

Колко точно ще са костюмите на тази сцена?

“По едно време ги броих, мисля, че са над триста, а може и повече да са… някъде към 350 костюма. Точната бройка не мога да ви кажа.”

Костюмите са изключително важни за цялостния ефект на подобна мащабна постановка. 50-метровата сцена изиксва от художниците и режисьорът прецизно да разположат в пространството отделните групи. Така костюмът на всяко действащо лице участва в изграждането на колорита на картината, която трябва да очарова публиката.

 

връзка към публикацията и видео