Броени дни преди премиерата, екип на БНТ засне репетицията за “Борис Годунов” - БНТ - юни 25, 2014
25 юни 2014

Броени дни преди премиерата, екип на БНТ засне репетицията за “Борис Годунов” - БНТ - юни 25, 2014

Броени дни остават до премиерата на суперпродукцията “Борис Годунов” пред катедралата “Александър Невски”. С всяка следваща репетиция спектакълът придобива все по-ясна физиономия. Всяка вечер до полунощ артистите огласят площада с музиката на Мусоргски. Засега на репетициите не се допускат външни хора. Камера на “По света и у нас” обаче засне най-интересните моменти от работата по постановката.

“Борис Годунов” е опера за властта и съвестта на един владетел. Но в прочита на Пламен Карталов тя е нещо повече – опера за вярата и пътя към храма. Големи философски въпроси се срещат в драмата на Пушкин, а музиката на Мусоргски допълнително засилва колизиите в нея. Сериозен състав от солисти е натоварен с нелеката задача да пресъздаде атмосферата в Русия по времето на владетеля Борис Годунов. Най-малкият артист с централна роля е 11- годишният Марио Марчев, който изпълнява сина на Борис. Талантливото момче не крие какво огромно впечатление му е направила работата с Пламен Карталов

Марио Марчев: “Преди всяка репетиция… той ни разказва за Борис Годунов, за Фьодор, изобщо за неговия живот, на Борис Годунов и там ни казва през какво е минал и как се чувства, за да можем и ние да го изразим.”

Интригата в операта се базира на хипотезата, че Борис Годунов убива сина на Иван Грозни, за да седне на престола. В постановката пред храма обаче оценката към историческите събития е променена.

Мартин Цонев: “В нашата постановка ние сме приели, че той е набеден и се организира цяло движение. Може би някакви такива, тогавашните секретни сили са били монасите, които пишат собствени истории и слухът тръгва, че той е детеубиец, а той не е. Не може да е бил той.”

Великолепната музика на Мусоргски в подножието на катедралния храм, няма да остави публиката равнодушна. И ще превърне премиерата на Борис Годунов в безспорно културно събитие.

Автор: Миглена Стойчева

връзка към публикацията и видео репортаж