„ТРИСТАН И ИЗОЛДА“ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА
23 яну 2015

„ТРИСТАН И ИЗОЛДА“ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА

150 години от премиерата на „Тристан и Изолда“ от Рихард Вагнер

Солистите, диригентът, режисьорът и целият екип усилено работят за премиерата на 26 февруари

През последните седмици творческите и производствено-техническите екипи са заети с предстоящата на 26 февруари нова премиера на Софийската опера – знаковата Вагнерова творба „Тристан и Изолда“. Много часове продължават усилените репетиции. В момента режисьорът Пламен Карталов и асистент-режисьорите Вера Петрова и Юлия Кръстева изпипват постановъчни детайли на сцени от трето действие на едно от най-трудните произведения на германския композитор и философ.

Паралелно със спектаклите на сцената на Софийската опера и балет, се репетира в Интер Експо Център, в Хоровата зала и на малката сцена на Софийската опера и балет. Изключителните наши изпълнители Мартин Илиев (българският Тристан), Цветана Бандаловска, Радостина Николаева и Мариана Цветкова (българските изпълнителки на Изолда), Атанас Младенов (българският Курвенал), Красимир Динев и Пламен Папазиков (в ролята на Лодкаря) изработват сцените, вдъхвайки живот на първата у нас постановка на „Тристан и Изолда“. 150 години след нейната премиера на 10 юни 1865 г. в Мюнхен, прочувствената любовна драма ще разтърси публиката от София и страната, както и многобройните гости от чужбина, които пристигат специално за премиерното изпълнение на това Вагнерово заглавие на наша сцена.

Напълно разбираемо е вълнението на целия екип, който работи върху заглавието. Важен е всеки детайл, всеки жест, всяка мимика и поглед. Впечатляващо е старанието, с което всички артисти подхождат към изграждането на образите. Всичко това се случва в съпровод на пиано от Йоланта Смолянова и Милен Станев, под диригентския поглед и напътствия на Велизар Генчев. Гостуващият млад и многообещаващ диригент Константин Тринкс, който има забележителна кариера в Германия, вече направи първите си репетиции с оркестъра в продължение на няколко дни. Музикален и езиков консултант отново е „стълбът“ на българския „Пръстен“ на Вагнер, маестро Рихард Тримборн.

Малко повече от месец преди дългоочакваната премиера на престижното за всеки театър заглавие усилията на всички, заети с нея, са насочени към постигане на максимума. Всички са наясно, че след грандиозния успех на първия у нас и на Балканите „Пръстен на нибелунга“ отговорността за първото сценично изпълнение на „Тристан и Изолда“ в София е дори по-голяма. Творческият екип, който ще представи това заглавие, включва познатия и ценен сценограф Миодраг Табачки, известен вече у нас („Тоска“, „Турандот“, „Лакме“) и художника по костюмите Лео Кулаш („Тоска“).

Димитър СОТИРОВ